Persoanele cu dizabilităţi pot să aducă socieţăţii plus valoare!

Senatorul de Caraş-Severin Ionuţ Chisăliţă, a depus la Senat o scrisoare dedicată Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată astăzi!

Prin scrisoare depusă senatorul Ionut Chisăliţă îşi doreşte o mai bună integrare a persoanelor cu dizabilităţi în societate dar şi pe piaţa muncii deoarece încă mai existe firme în România reticiente când vine vorba de angajarea acestora.

Cred că ar trebui să pornim de la schimbarea mentalităţii, trebuie să înţelegem că aceste persoane nu îşi doresc nici mai mult nici mai puţin decât să aibă un trai mai bun. Inclusiv aceste persoane cu dizabilităţi pot să aducă societăţii plus valoare prin ceea ce fac, prin ceea ce sunt. Să nu uităm că au fost create condiţii şi facilităţi firmelor pentru a angaja persoane cu dizabilităţi. În momentul de faţă observ o astfel de reticienţă din partea firmelor de a face astfel de angajări, pe piaţa muncii din România existând la ora actuală doar 40.000 de persoane cu dizabilităţi angajate”, ne-a declarat senatorul Ionut Chisăliţă.

Şi persoanele cu dizabilitati isi doresc o mai buna înţelegere din partea societăţii. Recunosc că uneori întâmpină piedici dar continuă să lupte cu acest sistem.

Vrem egalitate, să ne fie şi noua respectate drepturile. Suntem încă nevoiţi să suportăm privirile chiorâşe şi chicotelile ironice ale celor din jur. Cele mai multe lovituri pentru persoanele cu dizabilităţi le oferă societatea, nicidecum boala. Suferinţa ne-a schimbat viaţa definitiv dar avem nevoie ca oamenii şi instituţiile din România să fie lângă noi atunci când avem nevoie”.

Tema Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi în acest an este împuternicirea persoanelor cu dizabilităţi şi asigurarea incluziunii şi egalităţii pentru o dezvoltare echitabilă, incluzivă şi sustenabilă, ca parte a Agendei 2030 pentru o Dezvoltare Durabilă.

Daiana Roşca