Biroul Teritorial Caraş-Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Caraş – Severin au efectuat un număr de 27 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Mehedinţi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă, conform unui comunicat de presă transmis de DIICOT.

În cauză s-a reţinut faptul că, pe raza judeţului Caras-Severin, pe fondul destrămării unor grupări infracţionale locale ce alimentau ‘piaţa neagră’ a ţigărilor de contrabandă, coroborat cu cererea de pe piaţă, şi-au făcut apariţia persoane din alte judeţe care acţionau cu scopul de a alimenta această ‘piaţă neagră’. Pentru funcţionarea afacerii ilegale aceste persoane au apelat la localnici, unii dintre aceştia cu antecedente în domeniu, care aveau posibilităţi mult mai mari de a asigura distribuţia pe piaţă, dezvoltând adevărate antreprize criminale în scopul susmenţionat.

În urma activităţilor de documentare, s-a stabilit faptul că în zonă acţionau trei grupări infracţionale organizate, toate având ca lideri persoane care locuiau în alte judeţe, grupări care interferau punctual pe palierul de distribuţie. Scopul membrilor grupării era obţinerea de câştiguri mari prin alimentarea pieţei negre a ţigărilor de contrabandă, desfăşurându-şi activitatea de distribuţie atât în mediul urban cât şi în mediul rural, pe raza mai multor localităţi din judeţul Caras-Severin.

Toate cele trei grupări infracţionale erau organizate pe aceeaşi structură, respectiv pe trei paliere: aprovizionare, organizare/depozitare/ transport şi distribuţie. O parte dintre membrii grupărilor, în special la nivelul organizatoric, aveau antecedente în astfel de activităţi, fapt care i-a ajutat să implementeze un grad ridicat de conspirativitate a activităţilor infracţionale, folosind metode care să îngreuneze cât mai mult eventuala monitorizare din partea autorităţilor.

Pe parcursul monitorizării grupului infracţional organizat au fost efectuate mai multe activităţi în urma cărora de la membrii grupului au fost confiscate peste 900.000 ţigarete provenite din acte de contrabandă.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Caraş-Severin au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 29 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul de Analiză a Informaţiilor Caraş-Severin.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Serviciul de Acţiuni Speciale Caraş-Severin, al Grupări Mobile de Jandarmi Timişoara, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinţi.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

sursa foto diicot.ro