Pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic

De peste 10 ani de când Preasfințitul Părinte Episcop Lucian este ierarh al Caransebeșului sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci din 14 septembrie este pentru credincioșii Banatului Montan una deosebită. În fiecare an a fost organizat un pelerinaj la crucea monument de pe Muntele Mic și de asemenea au fost aduse credincioșilor spre închinare sfinte moaște. Ținând seama că în anul acesta se împlinesc 60 de ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, programul la sărbătoarea Înălțării Sfinte Cruci va începe marți, 13 septembrie, la ora 9:00, prin întâmpinarea moaștelor sfântului ocrotitor al Banatului la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

 Având în vedere că tot în preajma praznicului Înălțării Sfintei Cruci, la 12 septembrie, 2010, Catedrala episcopală din Caransebeș a fost târnosită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în continuare va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. La ora 18:00 va fi săvârșită slujba Privegherii credincioșii având posibilitatea pe tot parcursul zilei să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.

 În ziua de 14, credincioși din întreaga Episcopie a Caransebeșului și din alte zone sunt așteptați să se alăture în comuniune la pelerinajul ce se va desfășura în stațiunea Muntele Mic, ajuns la cea de-a XI-a ediție. Programul va debuta la ora 8:30 cu întâmpinarea moaștelor Sfântului Iosif, la troița de la intrarea în stațiune, urmând procesiunea până la crucea-monument. În continuare va fi oficiată Sfânta Liturghie într-un Altar de vară amenajat la baza crucii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

anunt-pelerinaj-muntele-mic2Muntele Mic este un loc cu rezonanţe spirituale puternice, aflându-se în vecinătatea Muntelui Sfânt al strămoşilor noştri geto-daci, de peste 70 de ani aici aflându-se un locaş de rugăciune neîncetată şi un monument ce aminteşte de eroii cauzei naţionale a românilor. De aceea după Sfânta Liturghie va fi săvârșită și o slujbă de pomenire a eroilor, vor fi depuse coroane și va fi prezentat un ceremonial militar.

 

Cele mai citite

Related Articles