Consiliul Judeţean Arad aduce încă patru milioane de euro din fonduri europene pentru extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe şi a Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad! Semnarea contractelor de finanţare a avut loc luni, 15 aprilie, la sediul Consiliului Judeţean Arad, unde preşedintele Iustin Cionca şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vesţ Sorin Maxim, au prezentat detaliile investiţiei.


„Nu mai este un secret pentru nimeni că ne concentrăm în mod deosebit pe dezvoltarea sistemului de sănătate publică din Arad. Îmi doresc ca spitalul Judeţean să fie competitiv nu numai pe plan local sau regional, ci să ofere, aici, la Arad, servicii medicale şi condiţii pe care arădenii sunt tentaţi să le caute în Ungaria, de exemplu. Anul trecut, am avut peste 1300 de pacienţi din alte judeţe! Tot anul trecut, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, am cumpărat în medie câte un aparat medical nou pentru spitalul judeţean. În ce priveşte investiţiile de anul acesta, pe lângă cele 4 milioane de euro, aducem 30 milioane de lei pentru construirea de secţii noi, aparatură şi dotări. Asta înseamnă aproape cinci milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Judeţean” – a declarat Iustin Cionca.


Din cele patru milioane de euro pentru care s-a semnat luni contractul de finanţare, se vor realiza următoarele investiţii:
-Ambulatoriul spitalului de pe strada Andrényi Károly nr. 2-4 va fi dotat cu un aparat de radiodiagnostic cu post de grafie şi scopie, un computer tomograf, un aparat radiologic DEXA, un angiograf pentru artere periferice, un ecograf, un turn de videoendoscopie şi o maşină pentru spălarea şi dezinfectarea endoscoapelor.
Valoarea totală a proiectului este de 10.475.854,37 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile – 10.266.337,28 lei. Perioada de implementare este de 16 luni.

-Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Arad va fi extinsă cu un nou corp de clădire, cu o suprafaţă de 501 mp (parter cu demisol parţial), construcţie care va fi legată funcţional de clădirea actuală a UPU. Aici, pacienţii vor avea acces la tomografie computerizată, vor exista o cameră destinată investigaţiilor cu ecograf, sală aşteptare, grupuri sanitare etc. Este prevăzută totodată dotarea UPU cu computer tomograf, aparat de radiologie şi ecograf.
Valoarea totală a investiţiei este de 6.770.408,44 lei, finanţarea nerambursabilă fiind de 6.635.000,19 lei. Proiectul trebuie implementat în decurs de 30 de luni.

„Pe lângă asta, începem construirea unui spital nou de Psihiatrie, amenajarea secţiei de Oncologie şi a secţiei de Infecţioase Adulţi, proiectarea pentru noul Spital Matern-Pediatrie, dar şi extinderea Cardiologiei, care presupune o investiţie de încă 1 milion de euro, tot din fonduri europene, pe un proiect transfrontalier. Consiliul Judeţean Arad este printre puţinele din România care realizează investiţii atât de masive în sistemul spitalicesc. Atunci când Guvernul României a eşuat cu proiectul spitalelor regionale, noi lucrăm aici, la Arad, la un spital care să poată oferi fără nicio exagerare servicii regionale de cea mai bună calitate, într-un spital de care să fim mândri cu toţii! Aş dori să adaug la asta faptul că parteneriatul cu ADR, cu Primăria Municipiului Arad şi cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” ne ajută în mod deosebit în dezvoltarea spitalului judeţean, ca acesta să ajungă ceea ce ne dorim cu toţii: unul dintre cele mai bine dotate şi mai performante spitale publice, de nivelul său, din România!” – a încheiat Iustin Cionca.