Conform raportului de activitate al Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, de la începutul anului 2019 și până în prezent s-au înregistrat 102 refuzuri la vaccinarea antirujeolică (ROR) în localitățile Slatina Timiș, Turnu Ruieni, Topleț și Buchin. Din cei 280 de copii catagrafiați, doar 117 au fost vaccinați.

Nu toți părinții conștientizează faptul că trebuie să își vaccineze copiii. Avem 102 refuzi în campaniile door-to-door desfășurate în 4 localități. Din păcate, în ultima perioadă, în orașele mari, am observat că se face o campanie agresivă împotriva vaccinării, lucru extrem de greșit”, a precizat directorului DSP Caraș-Severin, Dănilă Miloș.

Vaccinul ROR este foarte eficient și conferă imunitate pentru rujeola, oreion și rubeolă, prevenind complicațiile provocate de aceste boli. Persoanele care primesc doua doze de vaccin ROR în copilărie, conform programului național de vaccinare, dobândesc protecție pe viata.

Doua doze de vaccin ROR sunt eficiente în proporție de 97% împotriva rujeolei și 88% împotriva oreionului. O doza de vaccin ROR este eficienta în proporție de 93% împotriva rujeolei, 78% împotriva oreionului și 97% împotriva rubeolei.

Copiilor li se poate administra de asemenea vaccinul RORV, care protejează împotriva a 4 boli – rujeola (pojar), oreion, rubeolă și varicelă (vărsat de vânt). Acest vaccin poate fi administrat exclusiv copiilor de 12 luni-12 ani.