Parcul Vicol – un izvor de… apă termală, inaugurat astăzi în Băile Herculane!

În cadrul ciclului de conferinţe ÎNTOARCEREA LA APĂ, care se desfăşoară în aceste zile în staţiunea Băile Herculane, a avut loc astăzi inaugurarea oficială a izvorului de apă termală forat în Parcul Vicol, cu finanţarea companiei care administrează complexele hoteliere Diana şi Afrodita. Dealtfel, cele două mari unităţi turistice sunt beneficiarele în prezent a acestei surse de apă termală pentru bazele proprii de tratament! 

La acest eveniment au fost prezenţi participarii la ciclul de conferinţe, precum şi Florin şi Marius Băzăvan – directorii celor două complexe hoteliere, Cristian Miclău – primarul oraşului Băile Herculane, Marinela Badea şi Laura Pătru – preşedintele, respectiv PR-ul Asociaţiei Pro Turism Herculane – organizatorul manifestării, precum şi inginerul geolog Florian Malancu – coordonatorul Forajului 4573 bis – izvorul de apă termală din Parcul Vicol.

Putem încadra această apă la apă mezotermală, temperatura fiind în jur de 36,7 grade, apa este salină, având o mineralizare de 7,9 grame la litru. Apa prezintă şi un conţinut ridicat în gaze, gazul principal fiind metanul! În vederea eliminării acestui inconvenient, sonda va fi prevăzută cu separator de gaze; vom vedea dacă aceste gaze vor fi arse în centrala termică sau, de comun acord cu Primăria, vom putea face o flacără în faţa Hotelului Dacia, o flacără care să ardă continuu şi poate în spate să aranjăm un monument al eroilor sau un alt monument!, ne-a declarat inginerul geolog Florian Malancu – coordonatorul lucrărilor.

Operaţiunile de forare nu au fost deloc uşoare, din cauza geologiei zonei, ne-a precizat Florian Malancu : Având în vedere că forajul a fost amplasat la marginea faliei Cernei, o falie destul de profundă, până la adâncimea de 320 m în care s-a intrat în calcarele urgoniene care formează Masivul Domogled, aceste formaţiuni de 320 m, atribuite wilfrish-ului, formate din blocuri mari căzute pe marginea fostei faleze, o porţiune de traversare a intervalului acestora a durat aproximativ 30 de zile! La adâncimea de 320 m, odată cu intrarea în aceste calcare şi întretăierea unor fisuri, au fost puse în vedere apele termale cu temperaturi de 40 de grade! Sub adâncimea de 320 m, când s-a intrat în formaţiunile triasice, formaţiuni care au în componenţa lor şi pelicule cu bitum – aceste formaţiuni putând fi văzute la Mehadia – atunci au apărut gazele, în special hidrogenul sulfurat, metanul şi etanul, ceea ce a determinat erupţia sondei, iniţial cu un debit de 22 de litri per secundă. În continuare, după acest inconvenient, s-a continuat forajul până la 400 m, adâncime la care s-a intrat în formaţiunile eruptive, granite şi în urma investigaţiilor geofizice s-a constat că pe acest interval – între 330 m şi 400 m – apare o inversiune termică, temperatura apei scăzând de la 40 de grade la 17 grade! La această adâncime, am hotărât oprirea lucrărilor de foraj, după care s-a trecut la punerea în producţie a sondei, adică limpezirea apei şi stabilirea caracteristicilor şi parametrilor fizico – chimici, pentru a se stabili efectele terapeutice ale acestor ape! În urma analizelor făcute la Institutul de Balneologie din Bucureşti, s-a constat că apa are proprietăţi curative deosebite, fiind recomandată pentru afecţiuni reumatologice de orice natură, dermatice şi, eventual, după ce va fi coborâtă temperatura apei şi vor fi separate gazele, apa poate fi folosită şi în afecţiuni oftalmologice!

Izvorul proaspăt forat dispune de un debit care poate asigura şi necesitatea altor unităţi turistice sau pentru alte obiective, ne-a spus inginerul geolog Florian Malancu : Necesarul celor două hoteluri, Afrodita şi Diana, este de 5 litri per secundă, forajul are un optim de exploatare de 10 litri pe secundă, apa suplimentară putând fi folosită şi de alţi agenţi economici din zona limitrofă sau – în caz că nu se găsesc aceşti agenţi economici – apa poate fi folosită printr-un schimbător de căldură la prepararea apei menajere de la cele două hoteluri!

Paul-Sever SMADU

 

De același autor

Related Articles