Parcul Primăverii se deschide la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara

Parcul Primăverii se va deschide la Muzeul Satului Bănăţean de la Pădurea Verde, vineri 15 aprilie. Evenimentul de anvergură va avea loc timp de 11 zile, în aer liber. Accesul în Parcul Primăverii este gratuit. În program sunt incluse spectacole de teatru, ateliere creative pentru copii, ateliere de meşteşugăriţ târg de produse artizanale, vânătoare de comori, petreceri cu DJ. De asemenea, în Parcul Primăverii va fi şi o ofertă de mâncare tradiţională îmbinată cu bucătăria actuală.

Cel mai mare festival multicultural din regiune, Parcul Primăverii de la Muzeul Satului Bănăţean, apropie Timişoara de statutul de Capitală Europeană a Culturii printr-o serie de acţiuni educative şi culturale de excepţie pregătite în colaborare cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

De luni, 18 aprilie, până vineri, 22 aprilie, la ora 12:30, iubitorii de marionete cu vârsta cuprinsă între 4 şi 80 de ani sunt aşteptaţi la atelierul „Hai la joacă, Pogany!”, un program de educaţie prin artă şi terapie prin îmbrăţişare în cadrul căruia realizatorul Ilinca Istrate va da viaţă unei marionete de lemn construite ca omagiu pentru opera lui Constantin Brâncuşi. În aceleaşi zile, de la ora 13:30, Marian Sas, artist profesionisţ colaborator al Circului Metropolitan Bucureşti, actor şi pedagog de teatru, va prelua ştafeta momentelor spectaculoase în cadrul atelierului de acrobaţie „Eşarfa zburătoare”, un adevărat program de educaţie prin elemente de teatru şi circ.

De luni, 18 aprilie, până joi, 21 aprilie, de la ora 14:30, tinerii peste 14 ani pot fi iniţiaţi în arta scenografică sub îndrumarea reprezentanţilor Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”. Nu este necesară înscrierea deoarece este încurajată improvizaţia şi spontaneitatea, două dintre caracteristicile comune marilor artişti.

Pedagogia teatrală va fi la loc de cinste în Parcul Primăverii prin intermediul unui program de educaţie verbală şi nonverbală, prin jocuri şi elemente ale artei dramatice, gândit pentru două categorii de public: luni, 18 aprilie şi marţi, 19 aprilie – învăţăcei vor fi cei cu vârsta între 4 şi 18 ani, iar miercuri, 20 aprilie şi joi, 21 aprilie – va fi rândul educatorilor de la clasele primare să pătrundă tainele artei scenice.

Parcul Primăverii are onoarea de a fi gazda prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti, care va modera o masă rotundă despre perspectivele învăţământului vocaţional în România. La Muzeul Satului Bănăţean va fi reprezentată şi Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi, un important contributor la viaţa artistică şi culturală românească.

Fiecare seară din cadrul celui mai mare festival multicultural din regiune îmbină sacrul cu profanul, astfel că bogatei oferte de experienţe artistice din Parcul Primăverii i se adaugă un concert de muzică contemporană – ARCHAEUS, un concert de muzică folclorică cultă – Andreea Chira şi Corala CONTRAST, un concert al trupei PĂMÂNT, un spectacol UNATC – „Lecţii despre iubire şi creier” – clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, un concert de muzică bizantină şi un recital Grigore Leşe.

Parcul Primăverii este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, adus în faţa publicului ca o contribuţie specială pentru Timişoara, Capitală Europeană a Culturii. Prima ediţie a Parcului Primăverii va începe vineri, în 15 aprilie, cu acces liber şli gratuit la toate activităţile culturale, de divertisment şi de încurajare a petrecerii timpului liber în familie. Mai multe detalii despre program şi atracţiile pregătite pentru public, pot fi găsite pe www.parculprimaverii.ro.

Sursa foto: ziuadevest.ro

De același autor

Related Articles