În judeţul Caraş-Severin s-a triplat numărul bolnavilor de Parkinson. Aproximativ 10.000 de persoane suferă de această maladie. În ultima perioadă şi tinerii au fost afectaţi, unii prezentând deja simtomele bolii încă de la vârsta de 30 de ani, a precizat medicul neurolog Alexandrina Terfăloagă.

Probleme sunt şi în judeţul Timiş. Şeful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, susţine că, anual, mii de pacienţi cu Parkinson din cinci judeţe trec pragul secţiei pe care o conduce. “În România, doar la Bucureşti se realizează stimularea profundă cerebrală la bolnavii de Parkinson, o operaţie care costă în jur de 30.000 de euro, fiind decontată de Guvern. La Timişoara folosim o metodă alternativă care ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a simptomelor. La clinica noastră, în ultimii trei ani, am avut peste 25.000 de pacienţi cu Parkinson, care au vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani”, a precizat neurologul timişorean.

Potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale de Neurologie, Dafin Mureşanu, vârsta la care poate debuta boala Parkinson a scăzut în ultimii ani, astfel că una din 20 de persoane afectate de această maladie se îmbolnăveşte înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, în timp ce, în urmă cu câţiva ani, debutul bolii era după 65 de ani. În prezent în România sunt înregistrati, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 80.000 de bolnavi de Parkinson, însă numărul acestora creşte de la an la an, paradoxal, unul dintre factori fiind şi creşterea duratei de viaţă a celor afectaţi de această maladie, precizează specialiştii. Alţi factori care grăbesc instalarea bolii, sunt stresul şi poluarea. În fiecare an la data de 11 aprilie este marcată Ziua internaţională a pacientului cu Parkinson.

Sursă foto: pagina medicala