Muzeul mineritului – obiectiv unic în România, va fi edificat la Anina

482

După o perioadă de aşteptare de 16 luni, pentru primirea avizului Comisiei de Cultură Naţională de la Bucureşti, proiectul de înfiinţare a Muzeului mineritului în aer liber de la Anina a primit aprobarea, spune Gheorghe Românu, primarul Aninei:

,,Incinta Puţului 1, va fi complet reamenajată cu panouri informative cu fluxul tehnologic de la extracţia minereului până la preparaţie. Acolo există şi maşina de extracţie cu aburi, identică cu cea de pe pachebotul Titanic iar pe turnul puţului de extracţie va fi amenajată o platformă de belvedere. Acest complex va fi înscris într-un circuit turistic ce cuprinde linia ferată Oraviţa – Anina, cascada Bigăr şi defileul Dunării.,,

Totodată, ar urma să fie reabilitate şi amenajate clădiri, săli şi unele obiective, cum ar fi maşina de extracţie cu abur şi sala maşinii, sala cazanelor, clădirile istorice construite din piatră înainte de 1900, clădirea puţului şi turnul puţului principal.

Contractul a fost semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională 5 Vest, în urmă cu doi ani, iar următoare etapă, în definitivarea proiectului, este licitarea execuţiei lucrărilor. Acestea sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 şi au o valoare de 3,4 milioane de euro.

Conform primarului, Gheorghe Românu, dacă nu vor exista contestaţii ale licitaţiei, în vara acestui an lucrările pot fi demarate.

(Marius Căruntu)