[UPDATE][FOTO-VIDEO] Incendiul din Semenic a fost stins! Personalul silvic şi ISU rămân în zonele de risc

450

UPDATE: Luni, 5 noiembrie ora 16.00:

Incendiul de la poalele Munţilor Semenic a fost lichidat. Elicopterul IGAV a efectuat 15 aruncări cu apă. Forţele de intervenţie de la sol rămân mobilizate la faţa locului, cel puţin până la lăsarea întunericului, pentru supravegherea zonei, au transmis pentru Radio Reşiţa reprezentanţii ISU Caraş-Severin.

UPDATE: Luni, 5 noiembrie ora 9.00:                                                                                Incendiile de vegetaţie de la poale de Semenic, izbucnite la sfârşitul săptămânăii trecute, în desfăşurare şi la această oră, dar cu posibilităţi de stingere până deseară se manifestă controlat pe raza administrativ-teritorială a primăriilor Buchin şi Păltiniş din Caraş-Severin, focul fiind momentan sub controlul personalului silvic şi al ISU Caransebeş.

Vasile Iosifescu din cadrul departamentului de protecţie şi pază a pădurii şi responsabil ISU la nivelul Direcţiei silvice Caraş-Severin a declarat pentru Radio Reşiţa că, până în prezent au ars 16 hectare de arboret de foioase din două parcele de pe suprafaţa UP3 Poiana.

“Direcţia silvică Caraş-Severin s-a confruntat în acest weekend cu 4 incendii de vegetaţie, pe raza teritorială de administrare a fondului, dintre care cel mai dificil a fost cel de la Ocolul Silvic Păltiniş în UP3 Poiana în două parcele care totalizează o suprafaţă arsă de 16 hectare până în prezent, pentru că incendiul este încă în desfăşurare, nu am reuşit să-l stingem, chiar dacă a rămas personal silvic şi pompieri şi peste noapte acolo. Incendiul este undeva într-o poiană care se află la limita teritorială a primăriilor Buchin şi Păltiniş. La faţa locului sunt în jur de 45 de persoane din care 15 personal silvic şi restul pompieri ai ISU Caransebeş. Noi preconizăm că, există şanse să îl stingem până deseară, bineînţeles că aici intervin factorii de mediu, sperăm să nu fie vânt…”.  

La operaţiunile de stingere participă personal silvic şi pompieri, iar zona este survolată de un elicopter al ISU Bucureşti, pregătit să intervină dacă va fi cazul.

Vasile Iosifescu a mai spus că, momentan nu există posibilităţi de extindere a focarelor, pentru că arboretul, ars în mare majoritate, include iescari şi pini bătrâni dintr-o plantaţie mai veche care degajează mai mult fum decât foc.

***

Duminică, 4 noiembrie:

Incendiul de pădure şi de vegetaţie uscată din Munţii Semenic, zona Păltiniş –  Lindenfeld nu a fosţ încă lichidat. Focul se manifestă la litieră, în pădure de gorun, fag şi pin, având un front de aproximativ 2 km, iar accesul în zonă se face cu dificultate.

Peste 30 de pompieri şi angajaţi ai Ocolului Silvic au intervenit în zonă, la stingerea focarelor. Pentru eficientizarea misiunii de stingere, a fost solicitat şi un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie prevăzut cu dispozitiv de stingere Bambi Bucket.

Având în vedere lăsarea intunericului, elicopterul nu va efectua astăzi misiuni de aruncare a apei, dar rămâne în zonă şi va interveni pe parcursul zilei de mâine, dacă va fi cazul, în funcţie de conditiile meteo.

Incendiu de pădure şi de vegetaţie uscată în Munţii Semenic din judetul Caraş – Severin, în zona satului părăsit Lindenfeld.

Peste 30 de pompieri şi alţi 25 de angajaţi ai Ocolului Silvic intervin în zona de manifestare a incendiului, pentru stingerea focarelor. Pentru eficientizarea misiunii de stingere, a fost solicitat şi un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie prevăzut cu dispozitiv de stingere Bambi Bucket care într-o primă fază a survolat zona şi este pregătit să intervină cu apă, de la înălţime, dacă va fi cazul.

Revenim cu amănunte în funcţie de evoluţia incendiului!

(Marius Căruntu; Sebastian Dragomir; Hardy Cvoica)