Mănăstirea Piatra Scrisă și-a sărbătorit hramul!

Încă de la începutul ei, din anul 1788, pentru Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin prima duminică după Pogorârea Duhului Sfânt este una specială, întrucât își sărbătorește hramul. Această mănăstire se află la o distanță de 25 de kilometri de Caransebeș, înspre Băile Herculane, fiind o oază de meditație și rugăciune la icoana pictată direct pe stâncă. 

Și anul acesta hramul a fost sărbătorit chiar dacă starea de alertă în care ne aflăm impune anumite restricții. În foișorul de vară din incinta mănăstirii a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de soborul de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii monahul Selafiil de la Mănăstirea Călugăra a fost hirotonit ierodiacon. Toți pelerinii care au venit din întreg Banatul și din Oltenia la hramul mănăstirii au respectat regulile ce au fost stabilite de autoritățile statului pentru această perioadă.

Așezământul monahal a luat ființă pe un loc rânduit de Dumnezeu, deoarece tradiția locală leagă începuturile acestei mănăstiri de găsirea unei icoane zugrăvite pe stâncă.

Prima mențiune documentară, sigura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc, ne-a transmis Pavel Canea.

De același autor

Related Articles