Lipsa medicamentelor din farmacii se acutizează. COPAC caută soluţii

Zeci de bolnavi din toată ţara se plâng că nu-şi găsesc medicamentele prescrise de medici. Ei s-au înscris pe listele de aşteptare ale farmaciilor în speranţa că noi stocuri vor fi aduse.

În tot acest timp pacienţii rămân fără tratament, dar Agenţia Naţională a Medicamentului dă asigurări că nu există riscul dispariţiei vreunei pastile de pe piaţă şi că problemele care apar sunt din cauza sincopelor în aprovizionare. Iar preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, susţine că face zilnic demersuri către instituţiile statului pentru rezolvarea acestei probleme.

Radu Gănescu: Din păcate, multe medicamente s-au retras din România şi acest proces încă nu s-a stopat. Sunt câteva reglementări care sper că vor duce la stoparea acestui proces de plecare a medicamentelor din farmacii. Din păcate, este şi problema stocurilor, pentru că există o cerere foarte mare şi producţie mică.

Prima piaţă care este afectată sunt pieţele care sunt instabile, România fiind una dintre ele, la nivel european. În general, cam în toate categoriile de pacienţi există anumite probleme de acces la medicamente. De câte ori mi se atrage atenţia, încerc să mă duc către zona Agenţiei Naţionale a Medicamentului să fac sesizări sau către Ministerul Sănătăţii.

Cele mai citite

Related Articles