[AUDIO-FOTO] Frânturi de memorie în obiecte și imagini la 150 de ani de la construcţia primei locomotive la Reşiţa

[UPDATE] Cu 150 de ani în urmă, în dimineața zilei de 9 iunie 1872, la ora 9.00 își începea parcursul de probă locomotiva RESICZA, prima cu abur construită „la est de Viena“ și, totodată, în Sud-Estul Europei, ca mai apoi în 10 iunie să plece în prima ei cursă.

Acum la un secol şi jumătate, expoziția “Frânturi de memorie în obiecte și imagini: locomotivele și călătoria cu trenul”, organizată de Muzeul Banatului Montan, împreună cu Consiliul Județean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan și Fundația UDR, se vrea un remember a aniversării celor 150 de ani de la fabricarea primei Locomotive cu Abur de pe teritoriul actual al României.

Cu acest prilej, cei prezenţi au putut revedea obiecte din colecția personală și a Muzeului Cineastului Amator, precum plachete locomotive, șine de cale ferată cu encartament îngust, acțiuni UDR, machete de locomotive cu abur şi diesel, alături de obiecte cu tematică feroviară din colecția Muzeului Banatului Montan, Muzeul Național al Banatului Timișoara, Muzeului din Anina și din colecții private.

Sub egida celor 150 de ani de la construcţia primei locomotive cu abur la Reşiţa, în această după-amiază la Muzeul Banatului Montan din oraş au avut loc un vernisaj expoziţional şi o lansare de carte. Este vorba despre o sinteză în patru volume a monumentalei lucrări „Monarhia Habsburgică între anii 1848‑1918„, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei. Cele 4 volume, coordonate și îngrijite de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile românești, cu pseudoimplicare şi în viaţa industrială de pe meleagurile Banatului de Munte:

Rudolf Graef

Manifestările continuă vineri, 10 iunie cu simpozionul naţional “Tezaurul cultural și tehnic al județului Caraș-Severin” care se va desfășura de la ora 10.00 în sala de conferințe a Primăriei Municipiului Reșița, iar de la 9.30 în parcul din faţa Bibliotecii Germane „Alexander Tietz, se va inaugura un monument dedicat industriei construcţiilor de maşini, la care şi-au adus aportul TMK, Fundaţia UDR şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.     

Evenimentul s-a consumat în prezenţa inginerului Radu Belu din Braşov, expert feroviar şi autorul a peste 70 de volume cu tematică de profil, a inginerul Michael Românu din Muenchen/ Germania, autorul unei ample expoziţii de fotodocumentare de pe simezele Muzeului Banatului Montan, dedicate evenimentului şi a lui Florin Lupescu de la depoul din Ploieşti.

Corul „ARMONIA” al Liceului de Arte “SABIN PĂUŢA”, dirijat de prof. Emanuela Moldovan a interpretat imnul urbei de pe Bârzava.

***

Joi, 9 iunie 2022, începând cu orele 17.00 Muzeul Banatului Montan din Reșița va fi gazda unor evenimente de o reală ținută academică, încadrate ciclului de manifestări dedicate celor „150 de ani de la construirea primei locomotive la Reșița – 1872-2022”. Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Reșița, Fundația „Uzinele de Fier și Domeniile Reșița” precum și Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

Astfel, la ora 17.00 va avea loc o amplă lansare de carte, în cadrul căreia va fi prezentată „Monarhia Habsburgică 1848-1918”, o sinteză în patru volume a monumentalei lucrări “Die Habsburgermonarchie 1848‑1918“, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei. Cele 4 volume, coordonate și îngrijite de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, au văzut lumina tiparului la prestigioasa editură Polirom din Iași, în coeditare cu Academia Română, Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca. Volumele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic, respectiv cel Austro-Ungar. Sunt analizate în studii ample dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic imperial, componența etnică a imperiului, problema națională ori cea confesională pe parcursul a mai bine de jumătate de secol, de la revoluția din 1848 la finalul Primului Război Mondial, ce a adus cu sine și destrămarea construcțiilor imperiale europene. Traducerea acestor studii a fost realizată de un colectiv de cercetători din Cluj-Napoca, Sibiu și Sighișoara, respectiv de Iosif Marin Balog, Loránd Mádly, Raluca Nelepcu, Dana Stanciu-Păscărița, Nicolae Teșculă și Ioana Florea.

În cadrul aceleiași manifestări va fi prezentat și volumul XXXI al revistei Transylvanian Review, nr. 1, Spring 2022, aparținând Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca, ce reunește opt studii dedicate fenomenului industrializării în Transilvania și Banat, cu o atenție deosebită acordată Reșiței industriale. Prezentarea acestor volume va fi realizată de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române, cu intervențiile traducătorilor.

De la ora 18.00 publicul vizitator este invitat la vernisajul expoziției „Frânturi de memorie în obiecte și imagini: locomotivele și călătoria cu trenul” ce reunește imagini fotografice și obiecte cu specific feroviar provenite din colecția muzeului reșițean, de la Muzeul Național al Banatului din Timișoara, Centrul Cultural Muzeistic Anina, din colecțiile private ale lui Bogdan Andrei Mihele, Andrei Bălbărău, Adrian Drăgilă, Ionel Bota și Liviu Negru, precum și din împrumuturi și donații acordate cu bunăvoință de o serie de membri ai comunității reșitene și anume: Doru Popescu, Ada Cruceanu-Chisăliță, Mihai Ilaș și Werner Bancsov. Vor lua cuvântul cu această ocazie dr. Livia Magina, managerul interimar al Muzeului Banatului Montan din Reșița, ing. Radu Bellu, dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și jurnalistul Carl Walter Fleck.

Vineri, 10 iunie, începând cu ora 10.00, lucrările simpozionului „150-100-50. Tezaurul cultural și tehnic al județului Caraș-Severin” se vor desfășura în sala de conferințe a Primăriei Municipiului Reșița, în prezența oficialităților.

Cele mai citite

Related Articles