Intervenţie de urgenţă în prag de iarnă: Ambulanţa pentru Monumente Banat la… castel

Castelul de la Banloc este unul dintre cele mai reprezentative din Banatul de câmpie. Ceea ce este mai puţin cunoscut este că alături de castel şi parc, pe întinsul proprietăţii ce-i aparţinea acestuia, se află numeroase alte edificii, de dimensiuni mai modeste, abandonate, năpădite de vegetaţie şi vandalizate de nenumărate ori de-alungul istoriei lor.

Turnul de pază de la Banloc, aflat în imediata vecinătate a drumului DN 59B, între Deta şi Banloc, mărginea cândva extinsa proprietate a familiei Karacsonyi, cea care deţinea şi palatul până la începutul secolului al XX-lea. Este o construcţie eclectic-romantică de sfârşit de secol 19, abandonată de mai bine de 70 de ani şi avariată de cutremurul din 1991. Una dintre problemele majore este faptul că acoperişul său de tip terasă, nu este protejat în nici un fel de ploi şi ninsori, motiv pentru care, Ambulanţa pentru Monumente Banat, cu sprijinul autorităţilor locale, s-a hotărât să dea o mână de ajutor.

Punerea în siguranță va consta în construirea unei învelitori temporare pe structură de lemn care să protejeze turnul de intemperii şi de iarna care se apropie până la restaurarea propriu-zisă.

Facem apel aşadar, la voluntarii noştri, pentru ultima oară anul acesta, în limita timpului de care dispune fiecare. Cu sprijinul Primăriei din localitate, vom asigura cazarea şi masa participanţilor. Cei interesaţi să participe, să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormit, lanternă, izopren„, a precizat pentru Radio Reşiţa, coordonatorul lucrărilor arh. Diana Belci.

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. (Hardy Cvoica)

Sursa: facebook