Anual, în data de 12 mai este marcată Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali. Fie că sunt femei sau bărbaţi, aceştia joacă un rol important în toate instituţiile medicale, fiind responsabili pentru sănătatea, bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor.

Asistenţii medicali sunt cei care reuşesc să-şi pună amprenta pe vieţile oamenilor. Astăzi, însă, mai mult decât oricând ne dorim să-i punem în valoare pentru că de la începutul pandemiei şi până în prezent au luptat cot la cot cu medicii ca să salveze cât mai multe vieţi. Ziua internaţională a Asistentului Medical se celebrează pe 12 mai, în fiecare an, de ziua de naştere a lui Florence Nightingale supranumită „Femeia cu lampa”, cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională a asistentelor medicale.

Despre această profesie importantă pentru societate ne oferă detalii directorul de îngrijiri medicale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Dana Tulbure.

Dana Tulbure este un adevărat profesionist în sănătate cu o experienţă de 27 de ani de activitate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Dana Tulbure, fost asistent şef în cadrul secţiei de ORL. Dana Tulbure a reuşit cu seriozitate şi cu multă mucă să resusciteze secţia de ORL în trecut, pentru că a făcut investiţii importante cu ajutorul unor parteneri din străinătate şi a contribuit la îmbunătăţirea actului medical prin donaţiile atrase de peste hotare. A rămas alături de colegi, în ciuda pandemiei şi a continuat să stea zi şi noapte la patul bolnavilor. Nu se teme de nimic, este omul care acţionează pentru a face bine, fără frică îmbracă costumul de protecţie şi merge ori de câte ori are ocazia în secţia ATI dar şi în secţiile roşii COVID pentru a se asigura că pacienţii sunt bine.

Noul director de îngrijiri medicale ştie ce trebuie să facă şi are un plan bine stabilit. A impus deja şi o nouă planificare în turele asistentelor şi infirmierelor astfel că niciun pacient infectat cu noul coronavirus nu va mai fi lăsat nesupravegheat din lipsă de personal, a dat asigurări Dana Tulbure.

În plus, timp de 25 de ani Dana Tulbure a fost şi profesor în învăţământul postliceal din municipiul Reşiţa.

Profesia de asistent medical este umană, cu rol în asigurarea tratamentului pacienților, dar și în informarea, consilierea și sprijinul acestora. Asistenții medicali sunt, de multe ori, singurii profesioniști care asigură asistența medicală pentru populația aflată în zone defavorizate. Conform statisticilor, aceștia reprezintă peste o treime din forța de muncă aflată în sistemul de sănătate și pot lucra în cele mai dificile condiții. Există peste 20 de milioane de asistenţi, în întreaga lume.