Diagnosticul de cancer „dărâmă“ din punct de vedere psihic pe oricine, indiferent de varsta si statut social. De aceea, la fel de importantă ca vizitele medicale este ridicarea moralului prin consiliere specializată. În ţările dezvoltate, în imediata apropiere a secţiilor de oncologie se află cabinete psihologice, unde mai mulţi psihoterapeuţi completează echipa medicală ce are în grijă bolnavii de cancer.

De altfel, în momentul anunţării diagnosticului de cancer, bolnavul este luat imediat în primire de către un psihooncolog, care se asigură că acesta nu va primi vestea ca pe o condamnare la moarte. Iar din acest moment, vizitele medicale sunt întotdeauna asociate cu şedinţe de consiliere psihologică, la care uneori participă şi familia bolnavului de cancer.

De mai mulţi ani, reprezentaţiile Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România au făcut demersuri pentru a introduce psihooncologia în cadrul oficial. În prezenţ singurul mod în care bolnavii de cancer pot discuta gratuit cu un psihoterapeut este să se adreseze fundaţiilor şi asociaţiilor de profil. În cadrul acestora se realizează mai ales şedinţe de grup, utile pentru bolnavul de cancer fiindcă îşi împărtăşeşte suferinţa cu alte persoane cu aceeaşi afecţiune. Totuşi, mulţi bolnavi au nevoie şi de şedinţe de psihoterapie şi de consiliere individuale.
Mai mult de jumătate dintre cei diagnosticaţi cu cancer ajung să sufere de depresie şi la peste 30% dintre aceştia depresia este una severă.

Din fericire, la Centrul Onco Help Timişoara bolnavii care suferă de cancer pe lângă investigaţii, beneficiază şi de suport psihologic gratuit. Iasna Boghicevici, psihologul clinicii, mai poate fi numită și „vindecătorul de suflete”. Femeia încearcă, zi de zi, să afle ce simt suferinzii, ce gândesc și să-i facă să se împace cu ei înșiși. De asemenea, psihologul are o sarcină foarte grea, îi pregătește pentru moarte pe bolnavii pentru care nu se mai poate face nimic. Şi nu coniliază doar bolnavii ci şi familiile acestora, care de cele mai multe sunt la fel de afectate de disgnosticu dur CANCER!

Daiana Roşca