inundatii-gataiaHidrologii anunţă pe site-ul de specialitate un cod galben de inundaţii în bazinele Iad, Crişul Negru, Crişul Alb-Sebiş şi unii afluenţi mici aferenţi sectorului Vaţa de Jos.

Avertizarea e valabilă până la mezul nopţii.

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Hidrologie, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râuri din bazinele hidrografice: Iad, Crişul Negru (Holod, Valea Roşie şi unii afluenţi din bazinul superior) – judeţul Bihor, Sebiş şi unii afluenţi mici ai Crişului Alb aferenţi sectorului Vaţa de Jos – amonte Ineu (judeţele Hunedoara şi Arad).

Atenţionarea vizează în primul rând fenomenele de scurgeri importante pe versanţi şi creşterile rapide de debite şi niveluri pe râurile mici, fenomene care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Iad şi în zona de munte a afluenţilor de dreapta ai Crişului Negru – judeţul Bihor.

In bazinele hidrografice ale afluenţilor Crişului Alb, Atenţionarea vizează în principal fenomene de scurgeri importante pe versanţi care se pot produce cu caracter izolaţ excepţând bazinul râului Sebiş, unde fenomenele se pot produce la nivel local determinând şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, se mai arată în comunicat. (RRA)

Foto: arhivă