Hemofilia Cross: „Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună!”

489

„Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună!”, sub acest slogan Centrul Medical „Cristian Şerban” din Buziaş şi Asociaţia Română de Hemofilie, în parteneriat cu Primăria Buziaş, Liceul Teoretic Buziaş şi Ambulanţa Timiş, au organizat Hemofilia Cross, în Parcul Central din Buziaş. Acţiunea a fost un succes,, la start s-au aliniat aproximativ 300 de participanţi.

Fără să stea pe gânduri managerul Radio România Reşiţa, Laura Sgaverdea s-a alăturat acestei competiţii:”Nu puteam să lipsim de la acest eveniment important! Suntem alături si fizic dar şi cu sufletul de cei care suferă de această boală rară cu multă solidaritate şi afecţiune, la fel cum am procedat şi în campania umanitară în care am strâns bani pentru copii bolnavi de la Centrul Cristian Şerban din Buziaş”.

Şi copiii care suferă de diabet din cadrul Centrului Cristian Şerban din Buziaş s-au alăturat bolnavilor cu hemofilie şi au alergat din solidaritate pentru ei.

Un tratament corect şi o intervenţie chirurgicală complexă le poate schimba viaţa bolnavilor care suferă de hemofilie. Au demonstrat-o câteva persoane care în ciuda faptului că suferă de această boală rară, au alergat pentru cei care au o formă mai severă şi nu se pot deplasa. Şi  prof. dr. Jenel Pătraşcu, de la Spitalul Judeţean Timişoara, unul dintre cei mai buni medici ortopezi din vestul ţării care a operat până acum zeci de cazuri cu hemofilie, a participat cu tot sufletul alături de aceşti bolnavi la cross. “Mă bucur foarte mult că particip nu alături de pacienţi, ci de prietenii mei. Ce încredere ar avea un pacient dacă nu şi-ar vedea şi medicul, lângă el alergând? Şi ce încredere aş avea eu că se face ceea ce trebuie dacă nu i-aş vedea alergând pe cei pe care i-am operat”, ne-a transmis medicul Jenel Pătraşcu.

Evenimentul a avut cu prilejul Zilei Mondiale a Hemofiliei. Această boală hemoragică ereditară cauzată de deficitul unei proteine de coagulare, prezentă în mod normal în plasmă. Boala se transmite ereditar de la tată la fiică şi de la mamă la fiu. Incidenţa ei este de 1 sau 2 din 10.000 naşteri de sex masculin (aproximativ 2.200 de hemofilici în România). Practic hemofilicului îi lipseşte un element care participă la formarea unui cheag solid în procesul de coagulare (factorul VIII pentru hemofilia A sau factorul IX pentru hemofilia B). “Ne bucurăm că la această ediţie, a doua la număr, au solidarizat cu ace;ti bolnavi atât de multe persoane. Le mulţumim tuturor pentru că au fost lângă noi”, ne-a declarat cu emoţie şi lacrimi în ochi profesorul cu suflet mare şi îngerul păzitor al celor care suferă de boli rare, Margit Şerban.

Evenimentul, la care an de an participă tot mai multe persoane este o modalitate de conştientizare a importanţei profilaxiei şi a tratamentului pentru fiecare bolnav cu hemofilie din această ţară. Din fericire, bolnavii care suferă de hemofilie au în ziua de azi acces mai uşor la tratament, dă asigurări şi preşedintele Asociaţiei Române de Hemofilie Daniel Andrei.

La Cross au participat şi personalităţi marcante din România precum Romana Furtună, consilier în Ministerul Sănătăţii, dar și foști performeri ai României: Simona Amanar, Iosif Rotariu.

Simona Amânar a declarat:

Și Iosif Rotariu, tatăl unei fetițe cu probleme majore de sănătate a luat și el parte la alergare și a vorbit despre însemnătatea organizării acestor competiții de socializare și solidarizare cu cei aflați în suferință:

Managerul Radio Reşiţa, Laura Sgaverdea, a primit şi o distincţie după participarea la cros!

Daiana Roşca