Grota Haiducilor rămâne un obiectiv popular pentru turiștii de pe Valea Cernei!

Grota Haiducilor este un obiectiv turistic foarte căutat pe Valea Cernei, indiferent de sezon, accesul făcându-se foarte ușor și într-un timp foarte scurt. Pe perioada sezonului turistic, un ranger al Parcului Național Domogled-Valea Cernei se află la Grotă, pentru a oferi vizitatorilor informațiile necesare despre acest obiectiv.

Grota Haiducilor sau Peștera Hoților are o istorie foarte veche și este foarte aproape de drumul asfaltat, motiv pentru care este destul de vizitată de turiști! Personalul Parcului Național Domogled-Valea Cernei a fost programat ca zilnic să fie cineva acolo și să se ocupe de aceste aspecte! Pe lângă faptul că s-au descoperit inițial, atunci când s-au făcut cercetări oficiale, urme ale oamenilor din paleolitic, există legendele cu diverși haiduci care trăiau prin acești munți și care activau în multe perioade ale istoriei – în perioada ocupației turce, în perioada ocupației austriece și chiar există o grămadă de povești despre relațiile între autorități și acești haiduci! Este foarte frecventată într-adevăr și încercăm să facem maximum pentru cei care ajung acolo, să aibă o experiență și să învețe câte ceva!

În Parcul Național Domogled-Valea Cernei se percepe o taxă de vizitare, adică orice potecă pe care o accesezi este o potecă amenajată, este marcată, este o potecă în care Administrația Parcului se simte responsabilă și rangerii în permanență au sarcini de întreținere a acestor trasee! Taxa de vizitare este 5 lei și este valabilă o lună de zile. Plata se poate prin SMS, se poate face la Centrul de vizitare al Parcului – unde oamenii primesc informații coerente și sintetizate despre zonă și plata se poate face chiar pe potecă, atunci când te întâlnești cu rangerul care se ocupă și lucrează în acea zonă la diverse lucrări de amenajare!, ne-a declarat Gheorghe Lungu – ranger în cadrul Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles