Ascultă Radio România Reșița Live

Greva generală a profesorilor continuă. Sindicatele din educaţie nu au ajuns la nicio înţelegere cu Guvernul şi au plecat la Bucureşti

Cadrele didactice din Banatul Montan au protestat din nou în Centrul civic al Reşiţei.

Articol editat de Cristina Corocan, 29 mai 2023, 12:00 / actualizat: 30 mai 2023, 12:05

Aproximativ 500 de angajați din educație, profesori şi personal auxiliar din Caraş-Severin au pichetat şi luni, 29 mai, timp de două ore, de la 11.00 la 13.00, sediul Prefecturii, nemulţumiţi de oferta propusă de Guvern.

Atât personalul de la catedră, cât şi cel auxiliar din întreg judeţul Caraş-Severin s-au adunat pentru a doua oară în faţa instituţiei prefectului din oraşul de pe Bârzava pentru a-şi striga nemulţumirile şi a-şi fi făcute auzite doleanţele.

Sorin Bulgaru şi Mihai Brebenar, lideri sindicali din Anina şi Bocşa:

Cerem să fim în grila de salarizare, să ni se dea acei 6% din PIB. Am ajuns sub 3%, dați-ne cei șase care ni se cuvin și ne întoarcem la catedră.

Batjocoriți și umiliți, așa ne simțim, de aia suntem aici. Consider că acest Guvern va trebui să facă ceva ca să-și răscumpere marile păcate pe care le are față de noi. Le spunem, doar atât: NU ne vom opri! Nu suntem o categorie socială pe care s-o umileșiti la infinit„.

Pentru prima dată şi elevii au solidarizat cu profesorii lor şi li s-au alăturat în demersurile rezolvării problemelor pe care le revendică:

Suntem în clasa a 9-a la Colegiul Național Național Traian Lalescu din Reșița și am venit să ne susținem profesorii. Consider că orice societate pleacă de la învățământ și acesta este fundamentul și nu este drept ca acești oameni care sunt formatori de suflete şi minţi să fie așa de neîndreptățiți„.

Profesorii din România au ajuns într-o stare deplorabilă. Pentru ceea ce fac pentru noi ei merită mult mai mult„.

Am venit să susțin toți profesorii din județul nostru în această grevă şi în demersurile lor. Mi se pare normal să se întâmple asta la nivel național, pentru că noi din școli, ne dăm seama câtă muncă depun profesorii să ne învețe„.

Eu consider că ar trebui să existe o colaborare mai puternică între profesori și Guvern„.

Liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar din Caraş-Severin se vor deplasa în această seară la Bucureşti pentru a se alătura în demersurile lor colegilor lor din întreaga ţară, iar de marţi, 30 mai vor picheta sediul Guvernului României până la soluţionarea celor solicitate.

***

Profesorii şi personal auxiliar din Caraş-Severin vor picheta şi luni de la 11.00 la 13.00, sediul Prefecturii, nemulţumiţi de oferta propusă de Guvern. Este vorba despre o primă de 2.500 de lei pentru profesori şi una de 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, acodate anul acesta în două etape

Vineri, peste 350 de cadre didactice din Banatul Montan au pichetat vineri, 26 mai sediul Instituţiei Prefectului–județul Caraș-Severin. Au fost reprezentanţi ai sindicatelor din educaţie, cadre didactice din toate zonele județului, dar și elevi și părinți.

” Consider că suntem chiar trași în piept de către guvernanți. Nemulțumirea nu este doar vizavi de salariu, este vorba și de condițiile din școlile pe care le avem. Sunt foarte multe școli în această țară care sunt foarte departe de a fi școli la nivel european și în afară de aceasta. Eu personal am foarte multă colege care sunt nemulțumite de vârsta de pensionare a dascălilor. Este inuman să pui un educator sau un învățător care lucrează cu copii de vârstă școlară mică să stea cu ei la școală la 60-65 de ani.”

” Și eu sunt foarte nemulțumită că de ani de zile legea prevede pentru învățământ 6% din PIB și de ani de zile s-a acordat învățământului 2 și ceva %. Noi luptăm și pentru drepturile copiilor. Sperăm să nu se prelungească prea mult această situație, că nu ne convine nici nouă.”

”Consider că nu trebuie să ne luăm toți hainele, să le punem în valize și să plecăm din țara în care ne-am născut. Să ne întrebăm dacă atunci când o să ajungem la pensie o să trebuiască să ne întrețină copiii noștri.”

În contextul grevei generale din învățământ, o delegație formată din reprezentanți ai sindicatelor reprezentative din educație a fost primită la sediul Palatului Administrativ de către prefectul județului, Ioan Dragomir.

Printre principalele revendicări pe care sindicaliștii le-au prezentat în dialogul cu prefectul județului se numără: majorarea salariilor personalului din învățământ în conformitate cu importanța socială a muncii prestate; indexarea anuală a salariilor cu rata inflației; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă; acordarea unor drepturi prevăzute de legislația în vigoare, cum ar fi decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat; creșterea anuală a investițiilor din învățământ pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.

De asemenea, plata suplimentară a personalului din instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, precum și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic au fost alte două probleme ridicate de reprezentanții sindicatelor.

Prefectul județului Caraș-Severin și-a exprimat susținerea pentru personalul din învățământ și i-a asigurat pe reprezentanții cadrelor didactice că îi sunt cunoscute problemele cu care se confruntă acestea. În continuare, va face demersurile necesare pentru ca solicitările să fie transmise factorilor decidenți, menționând că își dorește ca protestele să aibă în cel mai scurt timp o rezolvare favorabilă, astfel încât situația să revină la normal și să nu fie afectate examenele și evaluările naționale.

În ceea ce privește decontarea navetei cadrelor didactice, ca urmare a unei întâlniri anterioare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin a notificat primăriile din județ referitor la această obligativitate ce le revine, ceea ce a dus la remedierea situației în cele mai multe dintre localități, autoritățile publice informând că au prevăzut în bugetele locale sumele necesare pentru plata acestor cheltuieli.

200 de animale sterilizate gratuit la Reșița. Campania continuă!
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 22:19

200 de animale sterilizate gratuit la Reșița. Campania continuă!

O nouă campanie de sterilizare gratuită a câinilor şi pisicilor cu stăpâni este în desfăşurare zilele acestea la Reşiţa. Aproximativ 200...

200 de animale sterilizate gratuit la Reșița. Campania continuă!
Peste 50 de locuri de muncă în Caraş-Severin
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 19:18

Peste 50 de locuri de muncă în Caraş-Severin

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin pune în această perioadă la dispoziţia celor interesaţi 53 de locuri...

Peste 50 de locuri de muncă în Caraş-Severin
Primăria Reşiţa: Locomotiva cu abur vs. Furnalul 2
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 17:24

Primăria Reşiţa: Locomotiva cu abur vs. Furnalul 2

Visul aducerii la Reşiţa a ultimei locomotive cu abur, fabricată în anul 1960 la Combinatul Metalurgic din urbe se spulberă pe zi ce trece....

Primăria Reşiţa: Locomotiva cu abur vs. Furnalul 2
Aquacaraş face angajări în mai multe oraşe
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 16:34

Aquacaraş face angajări în mai multe oraşe

Aquacaraş S.A. face angajări în mai multe oraşe şi anunţă scoaterea la concurs a aproape 20 de posturi. Acestea sunt disponibile în Reşiţa,...

Aquacaraş face angajări în mai multe oraşe
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 15:00

Monssson vinde un parc fotovoltaic în Caraș-Severin către Nala Renewables, platformă globală de energie

Dezvoltatorul de proiecte de energie regenerabilă Monsson și Nala Renewables au încheiat o tranzacție pentru un parc fotovoltaic de 61 MW în...

Monssson vinde un parc fotovoltaic în Caraș-Severin către Nala Renewables, platformă globală de energie
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 13:49

Comercianţii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin

Comercianţii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin. Există deficiențe atât în înțelegerea, cât și în implementarea și...

Comercianţii au intrat în vizorul Gărzii de Mediu Caraş-Severin
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 13:34

Au fost afişate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat

Au fost afişate rezultatele finale ale examenului de bacalaureat. În Caraş-Severin, procentul de promovare a crescut cu aproximativ două...

Au fost afişate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat
Actualitate vineri, 12 iulie 2024, 12:27

16,5 milioane de euro ajung la Reşiţa, pentru o nouă promenadă, piste de biciclete și șase pasarele peste Bârzava

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Reşiţa au semnat primul contract pe ciclul de finanţare 2021-2027. Este vorba despre o...

16,5 milioane de euro ajung la Reşiţa, pentru o nouă promenadă, piste de biciclete și șase pasarele peste Bârzava