Ascultă Radio România Reșița Live

„Generozitate pentru viitor”, primul pas a fost făcut la Oravița

Programul „Generozitate pentru viitor” este inițiat de Fundația Comunitară din Timișoara

„Generozitate pentru viitor”, primul pas a fost făcut la Oravița

Articol editat de Cristina Corocan, 8 octombrie 2024, 15:39

La Oravița a fost lansat zilele trecute programul „Generozitate pentru viitor”, un apel la solidaritate pentru dezvoltarea regiunii de Vest.

Programul „Generozitate pentru viitor” este inițiat de Fundația Comunitară din Timișoara și își propune să aducă împreună companii, persoane fizice și organizații neguvernamentale, pentru a stimula cultura filantropică și implicarea civică în regiunea de Vest, sprijinind și dând încredere că donațiile și sponsorizările vor fi folosite eficient în scopul dezvoltării comunităților locale.

Primul pas a fost făcut la Oravița, unde gazdă a fost prof. Cosmin Ciorman de la Liceul Teoretic ,,General Dragalina”. Evenimentul a avut loc la Școala Primară ,,Regina Maria” din oraș cu prilejul Zilei Educației.

Noi am ales să sărbătorim Ziua Educației așa cum o facem de obicei, pentru că eu cred că Ziua Educației e în fiecare zi. La fel și 5 octombrie e o zi a educației, care înseamnă pentru noi o zi a elevului, a profesorului, a părintelui și a întregii comunități. Despre asta credem noi că este Ziua Educației, despre a fi împreună. Suntem fericiți a fi gazdele Fundației Comunitare Timișoara, care vine să deschidă la Oravița un nou proiect generozitate pentru viitor, cărora cu siguranță ne vom alătura pentru că nu e primul proiect la care spunem da. Locația într-adevăr e una specială, pentru că vorbim de o școală primară reabilitată de curând și deschisă pentru elevii ciclului primar. Sper ca toată lumea să înțeleagă că educația se face nu doar în școală. Educația e importantă și pentru a oferi sprijin comunității și a primi sprijin de la comunitate. Spuneam că viziunea școlii noastre este aceea de a forma într-adevăr elevi pregătiți pentru viitor, dar ne-am dori să devină și cetățeni responsabili și să înțeleagă valorile comunității și, de ce nu, să se întoarcă în comunitate. Școala Primară Regina Maria este o școală pe care am deschis-o în 24 aprilie anul acesta. Și aici își desfășoară activitatea elevii ciclului primar, în jur de 150 de elevi, de la clasa pregătitoare până la clasa a 4-a și ne-am mutat aici pentru că Liceul Teoretic General Dragalina se află în reabilitare, se desfășoară acolo ample lucrări de reabilitare printr-un proiect PNRR și așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem și să ne continuăm aceste proiecte frumoase despre care am vorbit azi. Cât despre numărul de elevi, aici, în jur de 150 de elevi, iar restul 450. Avem aproape 600 de elevi care își desfășoară activitatea în acest moment la Liceul Tehnologic Mihai Novac din Oravița.

Cosmin Ciorman este într-adevăr profesorul meu de sport din liceu, dar și unul dintre cei mai implicați profesori din comunitatea noastră școlară. El are gânduri mari de a implica nu doar elevii școlii noastre, ci întreaga comunitate, elevi de la școlile orăvițene și de la școlile din satele din jur, satele aparținătoare, dar și celelalte localități vecine cu Oravița. Sigur că ne dorim să promoveze în continuare prin activitățile lui un stil de viață sănătos și ideea aceasta de a te implica și de a de a face lucruri care să miște nu doar școala, ci întreaga comunitate”, a spus prof. Alideia Țepeneu, directorul Liceului Teoretic General Dragalina.

Prof. Cosmin Ciorman a subliniat implicarea comunității orăvițene în acest gen de proiecte și disponibilitatea oamenilor de bine din zonă pentru a face parte din această poveste.

” Primii pași se fac la Oravița și suntem bucuroși să se întâmple așa. Suntem iarăși împreună. Ca de fiecare dată, echipa de la Radio Reșița este prezentă la acțiunile organizate de mine și de prietenii mei. Am pornit un prim pas în proiectul Fundației Comunitare Timișoara. ”Generozitate pentru viitor” se numește programul inițiat de Fundație și primul pas al echipei frumoase de la Fundația Comunitară și Timișoara s-a făcut la Oravița. Școală Primară Regina Maria este un loc foarte frumos, un loc foarte drag, foarte călduros, primitor, cu un grup frumos de oameni frumoși. O echipă frumoasă care este alături de mine la aproape toate evenimentele organizate cu și pentru copii. Sunt oameni care de fiecare dată pun câte o cărămidă la ceea ce înseamnă, să zic așa, educația prin sport a copiilor. Mulțumesc încă o dată că sunteți alături de mine, faceți parte din această echipă care construiește sistemul educațional nu doar din Oravița, ci de peste tot, și mergem înainte. Avem proiecte comune frumoase și sper să le realizăm împreună. Doar împreună putem reuși, singur este puțin probabil”, a afirmat prof. Cosmin Ciorman.

La întâlnirea de la Oravița au fost prezente și cadre didactice, dar și elevi care s-au bucurat deja de finanțări în cadrul proiectelor inițiate de Fundația Comunitară din Timișoara. Așa a luat ființă la Oravița , Electrocoder Djoio în cadrul programului Științescu.

” Împreună cu copiii am desfășurat activități în cadrul programului Științescu, am construit roboți, semafoare, ne-am ocupat de electronică, echipamente și am învățat să programăm roboții. Copiii au dorit să știe foarte mult cum se programează un robot și am reușit să-i comandăm de la distanță.

Gândurile mele sunt întotdeauna către copii, copiii sunt prezenți uneori în număr foarte mare, nu mai avem locuri ca să putem să rezolvăm ceea ce ne-am propus în ziua respectivă. Dar o să încercăm să-i împărțim în două grupuri de gimnaziu și liceu, în așa fel încât să putem lucra mai bine împreună. Împreună cu Mihail Lazarov am creat Electrocoder Dojo, unde ne ocupăm de programare și electronică aplicată în roboți. Ele sunt nedespărțite în ziua de astăzi și încercăm să îmbinăm, pe lângă activitățile noastre de zi cu zi, și partea acea care ne oferă fericire datorată proiectelor electronice pe care le facem”, a spus profesorul de informatică, Petrică Scânteianu.

Așadar pe lângă programele deja cunoscute: Ro Bike Valley, Științescu, Timotion, în toate județele regiunii de Vest, pentru a stimula generozitatea și a susține inițiativele civice locale, a fost lansat și programul ”Generozitate pentru viitor”, despre care a vorbit Daniela Chesaru, membră fondatoare și director executiv al Fundației Comunitare din Timișoara:

”Un eveniment deosebit pentru că oamenii sunt deosebiți aici în comunitatea orăvițeană. Noi aici am venit să îi ajutăm pe oamenii cu inițiativă să dezvolte proiecte pentru comunitate, pentru că ceea ce ne dorim noi la Fundația Comunitară Timișoara este să sprijinim filantropia, să dezvoltăm filantropia în toată Regiunea de Vest și să sprijinim oamenii cu inițiativă, pur și simplu să ia decizia se implice în comunitate. Cum spuneam și astăzi, dacă ceva nu-ți convine, schimbă tu ceva pentru că stăm puterea ta, găsim și resurse astfel încât să facem bine împreună, să schimbăm în bine comunitatea. Asta este ceea ce ne dorim. Iar aici la Oravița există oameni cu inițiativă, oameni dornici să se implice, școli frumoase, copiii frumoși, profesori dedicați și credem că este potențial să dezvoltăm împreună. Este o zonă fantastică, frumoasă și cred că merită cunoscută. Și noi putem să sprijinim. Avem o vorbă la Fundația Comunitară: comunitățile mari pot ajuta comunitățile mici, să ne dezvoltăm frumos împreună în toată regiunea de Vest. Generozitate pentru viitor are două obiective importante: dezvoltarea filantropiei și stimularea inițiativei civice”.

Programul „Generozitate pentru viitor” oferă oportunitatea de a face o diferență reală, de a crea un impact pozitiv, crescând implicarea civică și resursele disponibile pentru proiectele locale.

Etichete:
UCMH Reșița sărbătorește 254 de ani: Tradiție, inovație și un viitor dedicat hidroenergeticii
Actualitate joi, 3 iulie 2025, 07:44

UCMH Reșița sărbătorește 254 de ani: Tradiție, inovație și un viitor dedicat hidroenergeticii

Pe 3 iulie 2025, Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice (UCMH) Reșița marchează o bornă impresionantă în istoria industrială locală...

UCMH Reșița sărbătorește 254 de ani: Tradiție, inovație și un viitor dedicat hidroenergeticii
Oportunități pentru elevi: 207 locuri în învățământul dual și profesional din Caraș-Severin
Actualitate joi, 3 iulie 2025, 06:00

Oportunități pentru elevi: 207 locuri în învățământul dual și profesional din Caraș-Severin

Elevii care doresc să urmeze o formă de învățământ practică și adaptată pieței muncii se pot înscrie în învățământul profesional...

Oportunități pentru elevi: 207 locuri în învățământul dual și profesional din Caraș-Severin
Premierul Ilie Bolojan prezintă măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar | LIVE VIDEO
Actualitate miercuri, 2 iulie 2025, 17:40

Premierul Ilie Bolojan prezintă măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar | LIVE VIDEO

Premierul Ilie Bolojan prezintă măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar. Premierul Ilie Bolojan susține, miercuri, 2 iulie, de la...

Premierul Ilie Bolojan prezintă măsurile fiscale pentru reducerea deficitului bugetar | LIVE VIDEO
Studenții din Reșița susțin menținerea burselor și protestele din marile centre universitare
Actualitate miercuri, 2 iulie 2025, 14:24

Studenții din Reșița susțin menținerea burselor și protestele din marile centre universitare

Studenții din Reșița își arată solidaritatea față de mișcările de protest declanșate în marile centre universitare din România. Aceștia...

Studenții din Reșița susțin menținerea burselor și protestele din marile centre universitare
Actualitate miercuri, 2 iulie 2025, 14:00

Protest spontan în Caraș-Severin și alte județe, din cauza haosului din ANMAP: Angajații din protecția mediului cer salarii corecte și o reorganizare reală

Protest spontan în Caraș-Severin și alte județe, din cauza haosului din ANMAP. Angajații din protecția mediului cer salarii corecte și o...

Protest spontan în Caraș-Severin și alte județe, din cauza haosului din ANMAP: Angajații din protecția mediului cer salarii corecte și o reorganizare reală
Actualitate miercuri, 2 iulie 2025, 13:49

Monumentele Revoluției intră oficial în grija municipalității Timişoara

Monumentele Revoluției intră oficial în grija municipalității Timişoara pentru conservare şi protejare. Primăria Municipiului Timișoara a...

Monumentele Revoluției intră oficial în grija municipalității Timişoara
Actualitate miercuri, 2 iulie 2025, 12:13

Trei reşiţeni, prinşi în Glimboca după ce au furat din Caransebeş

Trei reşiţeni au fost prinşi în Glimboca după ce au furat din Caransebeş. Bărbaţii au vârste cuprinse între 18 şi 31 de ani. Trei...

Trei reşiţeni, prinşi în Glimboca după ce au furat din Caransebeş
Actualitate miercuri, 2 iulie 2025, 11:14

18 intervenții în 24 de ore pentru pompierii cărășeni

18 intervenții în 24 de ore pentru pompierii cărășeni care au avut misiuni la incendii, descarcerare și în cazuri medicale. Subunitățile de...

18 intervenții în 24 de ore pentru pompierii cărășeni