[AUDIO-FOTO][UPDATE] RNP Romsilva şi Primăria Anina s-au mobilizat şi au ecologizat Valea Minişului, năpădită de gunoaie

[UPDATE] La sesizarea GEC Nera şi a Gărzii Forestiere Timişoara, Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Ocolul Silvic Anina şi Primăria Anina s-au autosesizat şi şi-au mobilizat efectivele spre zona indicată din aria protejată cărăşană, ecologizând-o.

Reprezentanţii acesteia transmit cetăţenilor să nu mai recurgă la astfel de gesturi pentru că acum deşeurile, de orice natură ar fi ele, sunt ridicate din faţa imobilelor de către operatorii de salbubritate care activează în zonă.

La reuşita acţiunii, care se doreşte a nu rămâne una singulară, şi-au adus aportul Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin şi Radio România Reşiţa.

Sursa foto: Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Caraş-Severin

***

[UPDATE] Luni, 5 decembrie 2022: GEC Nera trage un semnal de alarmă în timp ce autorităţile de mediu se eschivează: Deşeurile menajere inundă pădurile din Caraş-Severin!

Grupul Ecologic de Colaborare Nera trage un semnal de alarmă asupra abandonării unor cantităţi însemnate de deşeuri, de toate tipurile în pădurile din Caraş-Severin.

Cu ocazia monitorizărilor de mediu, voluntarii GEC Nera au constatat că, față de anii precedenți, tot mai mulți agenți economici și persoane fizice abandonează deșeurile în păduri, pe fondul înăspririi sancțiunilor privind depozitarea acestora, fapt pentru care făptașii aleg locurile unde sunt mai greu de depistat.

Recent GEC Nera a sesizat Garda Forestieră Timișoara în legatură cu astfel de fenomene întâlnite în pădurile de pe Valea Minișului. Conform preşedintelui organizaţiei, Cornel Sturza-Popovici, Garda Forestieră Timișoara, căreia i-a fost înaintată o adresă, dă de înțeles în răspunsul ei că numai infracțiuni de acest gen constatate cu ocazia controalelor periodice, programate și anunțate din timp, ar putea face obiectul unor sancțiuni prevăzute de lege şi trimite problema spre soluţionare administraţiilor celor două parcuri naţionale, Cheile Nerei-Beuşniţa şi Semenic-Cheile Caraşului, aflate în zonă, dar care nu au nicio legătură cu suprafaţa menţionată, a precizat pentru Radio Reşiţa Nicolae Ifca – directorul uneia dintre ariile protejate cărăşene:

Având în vedere informaţiile apărute în presă, aduc la cunoştinţă celor ce au sesizat acest aspect, că de la locul identificat şi până la limita Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, în urma măsurătorilor efectuate, sunt în jude de 3 km“.

Contactată şi Romsilva prin Direcţia silvică judeţeană, ca administrator al terenului, a transmis că a luat act de sesizările organizaţiei de mediu şi a Gărzii Forestiere Timişoara şi pentru faptul că zona respectivă se află pe raza Ocolului silvic Anina şi a UAT-ului cu acelaşi nume, vor fi demarate acţiunile de ecologizare, informaţie confirmată şi de viceprimarul cu atribuţii de primar al oraşului Anina, Daniel Danu.

Vom reveni cu amănunte!   

***

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizație nonguvernamentală comunitară, apolitică și nonprofit, cu activitate civică în domeniul mediului și energiei (detalii pe http://www.gecnera.ro/ și https://www.facebook.com/GrupulEcologicNera/?ref=pages_you_manage ), a constatat cu ocazia monitorizărilor de mediu făcute în luna noiembrie 2022 că, față de anii precedenți, tot mai mulți agenți economici și persoane fizice abandonează deșeurile în păduri, iar locurile alese sunt situate de-a lungul șoselelor care nu de puține ori traversează  ariile naturale protejate din județul Caraș – Severin. GEC Nera apreciază că aceasta este o tendință apărută după înăsprirea sancțiunilor privind depozitarea deșeurilor, iar făptașii aleg locurile împădurite unde sunt mai greu depistat.

Recent GEC Nera a sesizat Garda Forestieră Timișoara în legatură cu astfel de fenomene des întâlnite în pădurile de pe Valea Minișului în locuri aflate în zona și în interiorul parcurilor naționale Semenic Cheile – Carașului și Cheile Nerei – Beușița.

Ne așteptam ca aspectele sesizate să fie constatate și de către Garda Forestieră Timișoara, iar administratorul de teren, respectiv Romsilva, să fie sancționat și obligat la aducerea acestor zone la starea inițială așa cum prevede Legea 171/2010“.

Într-un răspuns trimis către GEC Nera, Garda Forestieră Timișoara dă de înțeles că numai infracțiuni de acest gen constatate cu ocazia controalelor periodice ale gărzii, probabil programate și anunțate din timp pe trasee bine stabilite, ar putea face obiectul unor sancțiuni prevăzute de Legea 171/2010. Cu infracțiunile sesizate de societatea civilă este mai complicat, motiv pentru care Romsilva nu a fost sancționată de gardă în acest caz nici măcar cu o ”mustrare verbală”. I s-a adus doar la cunoștință despre existența depozitelor de deșeuri.

“Atitudinea gărzii nu este departe de cea din urmă cu mai bine de 30 de ani când reprezentanții recent înfințatului pe atunci comisariat pentru regim silvic, predecesorul gărzii forestiere, luau poziția de drepți în fața reprezentanților Romsilva atunci când intrau în pădure la control. Cu siguranță între timp lucrurile au evoluat, iar azi o asemenea atitudine poate fi explicată ca o posibilă și modestă contribuție la stabilitatea coaliției de guvernare”, susţin reprezentanţii GEC Nera într-un comunicat remis redacţiei Radio Reşiţa.

1 COMENTARIU

  1. Nu e de mirat că nu se sesizează nimeni. Într-adevăr, jegul care aruncă deșeuri în pădure este mai greu de prins, dar când faci sesizare care este ușor de depistat și nu se iau masuri, atunci este o problema mare. Am sesizat Garda de Mediu pentru lucrările la stația de curent de la Km 8. Să vedeți cum au lăsat bucăți enorme de beton. Tot ce au spart în statie au ingropat in spatele stației de curent și ce nu au avut chef să îngroape le au lăsat pe acolo, de izbeliște. Rușine, Garda de Mediu!

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles