Un soi de paradis. Aceasta este caracterizarea celui mai cunoscut sat de vacanță din Banat. Într-un peisaj de poveste, la poale de Semenic, se află Gărâna.

Arhitectură unică în România, specifică satelor de munte germane, refugiu al artiștilor, aer curat, peșteri, lacuri și păduri, acestea sunt doar câteva din motivele pentru care povestea acestui paradis a fost creionat într-un articol apărut într-o publicație dedicată turismului.

Despre “Aventurile unei pantofărițe în Munții Banatului”, a povestit pentru Radio Reșița, Domnica Macri, autoarea articolului apărut in revista Național Geographic Traveler:

„Anul trecut, când, am fost la Gărâna, pentru prima dată, eram avertizată că e o lume aparte, puțin cunoscută, cu povestea pemilor, arhitectura satului și obicieiurile lor. Festivalul de Jazz este o lume în sine și are o vibrație aparte. Anul acesta când am revenit, m-am apucat să explorez împrejurimile. Ca o pantofăriță de București, m-am bucurat de tot, verdeță, aer, pădure, munți în zare, tot tacâmul. Fie că vorbim de râuri, de chei, locul e formidabil. Toate aceste motive m-au determinat să scriu acest articol, despre oameni, locuri și poveștile satului.”

Satul Gărâna ce aparţine de comuna Brebu Nou, din judeţul Caraş – Severin, a devenit cunoscut în întreaga lume datoriă Festivalului de Jazz, care reunește pe scena sa, încă din anul 1997, muzicieni de renume mondial.

                       

 

Răzvan Todor

sursă foto: Facebook – Kibuț, festivalier.ro