Gărâna Jazz Festival, încă o ediție de succes a celui mai important eveniment open-air de jazz din centrul și estul Europei

Nu vei ști niciodată ce înseamnă jazz-ul dacă întrebi ce înseamnă,” mărturisea legendarul Louis Armstrong.

Și, da pornind de la această zicere, la finalul din acest an al Gărâna Jazz Festival putem spune că jazz-ul se cântă din inimă. Poți chiar să trăiești din asta. Iubește-l mereu, așa cum se întâmplă de 27 de ani în Munții Banatului, în Poiana Lupului la Gărâna.

Încă de la prima ediție, din anul 1996, după ce regretatul Gigi Tăuș a cumpărat o casă în satul din Poiana Lupului și a deschis primul han din Gărâna, „La Răscruce”, visul de a aduce muzica jazz între brazi, sub stele, a început să prindă viață, Gigi Tăuș fiind unul dintre fondatorii Festivalului de Jazz de la Gărâna.

Cei care au participat încă de la primele întâlniri muzicale s-au bucurat de atmosfera boemă dată și de nu mai puțin celebrul gulaș pe care Gigi Tăuș îl făcea an de an la festival după o rețetă slovacă, despre care spunea că este cea mai simplă. Lucrurile frumoase înseamnă nu doar concerte, ci și plimbări prin sat, drumeții pe munte, mii de kilometri de trasee pentru bicicletă și tot atâtea priveliști de admirat, „lecturi la soare“, „gulașul lui Gigi“, „vinul fiert“ și „poveștile de după concerte“.

Poate de aceea Gărâna Jazz Festival este considerat un fel de „Woodstock“ contemporan!

Câteva mii de suflete vin aici an de an, de toate vârstele, etniile sau confesiunile și se bucură, iubesc, trăiesc sau chiar cresc o dată cu fiecare ediție. Se nasc povești, prietenii, întâlniri care schimbă destine.

’’Nu au fost niciun fel de probleme, chiar a fost cea mai liniștită ediție”, ne-au declarat cei însărcinați cu paza și protecția. De asemenea, un tânăr artist din Cluj-Napoca, sosit pentru prima dată la Gărâna și-a exprimat entuziasmul și dorința de a reveni, precizând că a întâlnit cu bucurie un public de mare calitate și totodată și muzică de calitate.

Maestrul Florian Lungu a mărturisit că ’’a fost o ediție a surprizelor, prima seară a aparținut polonezilor, lucruri neașteptat de frumoase în cadrul concertelor de dimineață de la Văliug, tot diminețile am descoperit niște tineri artiști deosebiți, în special Martha Popovici, ea cântând numai piese compoziții propri. Deci un festival reușit cu elemente noi.’’

Revelația festivalului, Martha Popovici, absolventă de conservator la clasa Mircea Tiberian și cu un master în Olanda.

’’Pentru mine Gărâna a fost unul dintre cele mai importante Festivaluri de jazz din țară și nu doar pentru mine și totodată m-a determinat să fac jazz. Iată că anul acesta s-a întâmplat să ajung și eu pe scenă. Acest context, întâlnirea dintre muzică, natură și comunitate creează ceva magic. Cred că dacă acești oameni ar fi pe stradă s-ar comporta diferit, dar Gărâna a creat un mediu atât de special aici încât oamenii se transformă. Mulțumesc Radio România Reșița că sunteți aici, pentru că promovați și căutați lucrurile de calitate, lumea are nevoie de oameni ca dumneavoastră și continuați căutările adevărului și ale frumuseții,cu toții trebuie să facem asta’’, a declarat, Martha Popovici.

Jazz-ul este o muzică a libertății care solidarizează cu toate eleganțele acestei lumi. Duke Ellington afirma că „în general, jazz-ul a fost întotdeauna genul de bărbat cu care nu ai vrea să se asocieze fiica ta.”
Și, da diplomația este ca jazz-ul: variații nesfârșite pe o temă.

Gărâna Jazz Festival este cel mai complex eveniment de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est.

La final Marius Giura, cel care face posibil acest festival, prin intermediul Fundației Culturale Jazz Banat, încă din 1999, ne-a mărturisit că a apreciat publicul extraordinar, iar oboseala se va manifesta când se va termina absolut tot.

„Există vânt de libertate pe care mulţi îl apreciază. Există o compatibilitate mare între locul festivalului și muzica pe care o reprezintă. Ambele te duc în afara zonei de confort, dar se spune că așa se întâmplă lucrurile frumoase. Mulțumesc mult de tot, Radio România Reșița,’’ a încheiat cu nostalgie directorul Gărâna Jazz Festival, Marius Giura.

Până la urmă cinci zile de festival, dintre care trei zile cu ploaie, mii de suflete, artiști, comercianți, jandarmi, personal medical, voluntari, cu toții au trăit emoția, bucuria, prietenia în Munții cu Jazz ai Banatului.Deși festivalul s-a încheiat, muzica o vom purta cu toții în suflet mult timp după ce nu se va mai auzi.

Felicitări, tuturor celor ’’vinovați’’ și de cea de-a XXVII-a ediție a Gărâna Jazz Festival!

1 COMENTARIU

  1. Am fost ingrozit cand am aflat ca in timpul acestui festival de Jazz tot rahatul si urina se revarsa direct in paraul de langa scena. La fel face si campingul privat din fata restaurantului de la scena.
    Iar la o distanta imediata fericitii camperi isi spala mainile, fata, vesela si poate ca unii mai curajosi se gandesc sa mai si bea apa din parau. Din cate am inteles unii camperi de anul trecut au avut parte de o dizenterie post Garana Jazz festival.
    Un mare contrast intre ceea ce pare un colectiv elevat de oameni si resultatul organizarii acestui festival.
    Desi muzica esti singurul motiv pentru care as mai merge acolo, nu cred ca voi mai face asta, luand in considerare lipsa de respect pe care organizatorii acestui festival o au fata de participanti.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles