La data de 31 mai, în întreaga lume, este marcată ziua fără tutun. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, ţigările ucid aproape 6 milioane de oameni!

Centrul Antifumat din Reşiţa nu mai funcţionează pentru că a rămas de doi ani fără finanţare. Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat nici în zi de azi fondurile necesare pentru achiziţia de medicamente pentru fumători. Astfel, persoanele care se prezintă la Dispensarul TBC din Reşiţa vor face un drum degeaba pentru că aici nu mai primesc nici medicamente gratuite si nici consiliere psihologică!

În aceste condiţii, cei care doresc să se lase de fumat trebuie să o facă cu multă voinţă pentru ca acest viciu duce la cancer pulmonar, atrage atenţia şi şeful sectiei de Pneumologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, Dumitru Secăşan.

„Deci în prezent acest centru nu mai funcţionează. De o perioadă bună de timp nu am mai primit finanţare iar tratamentul este destul de scump. Tutunul face tot mai multe victime, pe diverse căi. Se poate spune că nu toţi fumătorii fac cancer bronhopulmonar dar în schimb din rândul acestor cancere, 80% provin din rândul fumătorilor. Aşa că noi medicii îi sfătuim pe fumători, cu multă ambiţie să renunţe la acest viciu iar noi medicii pneumologi suntem aici pentru ei, dorim să-i ajutăm pe toţi aşa că ni se pot adresa cu încredere, a precizat medicul pneumolog Dumitru Secăşan.

Oamenii sunt conştienţi că fumatul dăunează grav sănătăţii. În timp ce unii s-au lăsat ca prin minune de acest viciu, alţii continuă sa se bucure zilnic de efectul produs de nicotină.

Probleme sunt şi în judeţul Timiş. Zeci de persoane stau pe lista de aşteptare pentru a primi medicamentele gratuite ce îi poate ajuta în maximum un an să renunţe la ţigări. Medicii specialişti spun că adresabilitatea este ridicată, deoarece 60% dintre cei care au urmat tratamentul în ultimii trei ani au scăpat de acest viciu.