În ultimele zile, disputa online dintre suporterii echipei de fotbal CSM Reşiţa şi jandarmii cărăşeni a căpătat amploare. Cei mai înfocaţi fani rosso-neri sunt supăraţi că nu mai pot urmări meciurile favoriţilor de pe dealul din spatele tribune a doua, pentru că jandarmii le-au blocat accesul. Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin încearcă să explice într-un comunicat motivele care au dus la această decizie:

“În urma discuțiilor purtate în mediul online privind locul unde pot sta susținătorii echipei gazdă, ne vedem obligați să prezentăm situația de fapt.  Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin are ca principală misiune siguranța cetățenilor județului nostru.  În conformitate cu Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, efectivele jandameriei au în resposabilitate zonă adiacentă arenei sportive. Pentru siguranța cetățenilor pe timpul desfășurării competițiilor sportive, zona impădurită deasupra stadionului este o zonă restricționată deoarece:

– este o zonă care pune în pericol viața și integritatea susținătorilor echipei, fiind o zonă abruptă, fără a avea o balustradă de protecţie, existând riscul ca cineva să alunece și să pice de la o înălțime destul de mare. În acest context fiind o zonă în resposabilitatea noastră pe timpul desfășurării meciurilor de fotbal, suntem obligați să blocăm accesul;

– in situația în care o persoană aflată în acea zonă are nevoie de sprijin medical, accesul este aproape imposibil;

Din mesajele postate în mediul online, considerat spațiu public, acești sustinatori recunosc că nu păstrează distanțare socială, motiv pentru care încearcă sa pătrundă in zone greu accesibile. De asemenea, aceștia folosesc materiale pirotehnice interzise de legislație.  În astfel de situaţii, intervenţia forțele de ordine ar fi dificilă şi s-ar pune viața în pericol a susținătorilor echipei, dar și a forțelor de ordine;

Forţele de ordine au recomandat sustinătorilor să urmărească meciul din zona imediată a gardului imprejmuitor, de unde se poate vedea meciul de fotbal fără să fie obligați să urce pe deal, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie sanitară.  Pe paginile de profil publice ale acestor membrii putem vedea că doresc să folosească materiale pirotehnice și se mândresc că nu respectă legislația. Acesta este și motivul pentru care ei nu doresc să vadă meciul de la gardul arenei sportive și aleg aceste zone împădurite pentru a putea să încalce legea.

Inspectoratul de Jandarmi Județean este alături de echipa orașului și de susținătorii ei, dar va acţiona ferm pentru a preveni şi sancţiona orice încălcare a legii. Precizăm că au fost întocmite actele premergătoare pentru comiterea unor infracțiuni prevăzute de legislaţia privind utilizarea materialelor pirotehnice”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Caraş-Severin.

foto: Zoli Bagosi