[FOTO-AUDIO]Festivalul Internațional „Sabin PAUTZA”, aflat la cea de-a VIII-a ediție, se desfăşoară în perioada 29 septembrie-24 noiembrie!

Festivalului Internaţional „Sabin Păutza“ a ajuns la cea de-a VIII-A ediție şi este un proiect al Societății pentru Cultură “METARSIS“, iniţiat în anul 2014, din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan, compozitorul și dirijorul Sabin Păutza şi o reverență adusă muzicii de calitate.

Proiectul a plecat din respectul pentru o figură pregnantă a culturii din Banatul de Munte, din România, dar mai ales din Reşiţa în primul rând, Sabin Pautza!

Anul acesta, tradiţionalul eveniment ce pune Reşiţa pe harta muzicii clasice, Festivalul Internațional „Sabin PAUTZA” debutează miercuri 29 septembrie într-o locaţie de înaltă încărcătură spirituală, Biserica Romano-Catolică Maria Zăpezii din Reşiţa!

Organizatorii, Societatea pentru Cultură Metarsis, cei care au avut iniţiativa de la prima ediţie, soţii Camelia şi Lucian Duca se află în pragul marilor emoţii caracteristice fiecărui început.

Dealtfel, Camelia Duca ne-a declarat:

„Deschidem cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internațional „Sabin PAUTZA” la Reşiţa cu concert vocal simfonic aniversar Reşiţa 250 dedicat unui sfert de mileniu de istorie industrială la Reşiţa.În condiţiile pandemice date, cum puteam să+l deschidem mai frumos decât în Biserica Romano-Catolică Maria Zăpezii împreună cu maestrul Sabin Pautza, Corul Academic şi Orchestra Filarmonicii din Arad, alături de tinere talente venite de la Timişoara cu un program generos şi bineînţeles cu Imnul Reşiţei,interpretat de corurile din Arad şi Reşiţa, text regretatul poet Octavian Doclin , muzica Sabin Pautza.

La pupitru îl vom avea pe Maestrul Pautza.Vom încheia seara cu o primă audiţie absolută, “Recviem Baroc” scris de Sabin Pautza, soliştii Denisa Bădăi, Diana Birta, Ioan Moţiu şi David Buzgău, Corul pregătit de Robert Daniel Rădoiaș şi Orchestra Filarmonicii vor evolua sub bagheta maestrului Sabin Păutza. Acest festival este un eveniment de clasă pe care Reşiţa îl merită cu prisosinţă în an jubiliar.Sigur, concertul se va desfăşura cu ocuparea Bisericii în procent de 50% şi cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare.Mulţumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment.”

În perioada 29 septembrie-24 noiembrie Reşiţa este capitala muzicii clasice. Festivalul Internaţional “Sabin Păutza“, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, îşi deschide astăzi porţile !

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles