Motto:„Nici marmori, nici morminte princiare nu vor trăi cât versul meu bogat”. William Shakespeare

„Ziua mondială a cărții”este sărbătorită pe 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura. În fiecare an, UNESCO și organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte — editori, librării și biblioteci — selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații — cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616.

„Principele ingeniozității”, după cum a fost denumit Miguel Cervantes, s-a născut pe 29 septembrie 1547, Alcalá de Henares şi a plecat pe 22 aprilie 1616, Madrid. Rămâne în patrimoniul universal al culturii ca romancier, poet și dramaturg spaniol, fiind considerat simbolul literaturii spaniole, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, pe care mulți critici literari l-au considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.
Don Quijote de la Mancha” este capodopera literaturii spaniole. Prima parte a apărut în 1605 și s-a bucurat de un mare succes din partea publicului. În curând s-a tradus în principalele limbi europene și în prezent este una din operele cu cele mai multe traduceri din lume.
„Istoria este emulul timpului, depozit al acţiunilor, martor al trecutului, exemplu şi înştiinţare a prezentului, avertisment al viitorului. Faptele mari sunt rezervate oamenilor mari”, mărturisea Miguel Cervantes

O dată cu Miguel Cervantes pleca în regatul veşniciei şi Marele Will, alias William Shakespeare născut pe 23 aprilie 1564, Stratford-upon-Avon.
Shakespeare a fost dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză și supranumit „Poetul din Avon” .Din vasta sa operă s-au păstrat aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii traduse în aproape fiecare limbă vorbită.

„Ce capodoperă e omul! Câtă nobleţe în raţiune! Ce infinit în facultăţi! Cât de expresiv şi de admirabil în formă şi mişcare! Cât de asemănător unui înger în acţiune! Cât de asemenea unui zeu în concepţie! Frumuseţea lumii! Modelul desăvârşit al fiinţelor ”, perora Marele Will.

La capătul acestui articol Hamlet, Sancho Panza, Ofelia şi Dulcineea, personajele cheie ale marilor scriitori, Miguel Cervantes şi William Shakespeare, rămân martorii nevăzuţi ai timpului, fiindcă reprezintă caracterul şi însuşirile viselor umanităţii. Dincolo de gusturile cititorului, William Shakespeare şi Miguel de Cervantes rămân două faruri în elita culturală a lumii. Dacă drumul prin valurile vieţii capătă fie şi un strop de lumină,înseamnă că ficţiunea a atins realitatea sufletească a celui ce păstrează raze din corola capodoperelor celor doi.

Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărții și a drepturilor de autor au loc și în România lecturi publice, dezbateri și donații de carte.

În Banatul de Munte și pe plan național această sărbătoare a fost marcată anul acesta prin Săptămâna Națională a Bibliotecilor, manifestare ce a avut loc în perioada 15-19 aprilie. Astăzi, 23 aprilie, Biblioteca Județeană”Paul-Iorgovici”a pregătit la Centrul de Carte Banatica o expoziție de carte cu autograf din colecțiile instituției.

În România din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”.La 23 iunie 2014, președintele României de atunci a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept „Ziua Cărții”.

Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.189 din 8 februarie 2010, anual, la 23 aprilie, în Republica Moldova se va consemna sărbătoarea profesională: „Ziua Bibliotecarului ”.

Epilog : „Doamne, tristeţile n-au fost făcute pentru bestii ci pentru oameni”.Miguel Cervantes

Anca Bica Bălălău

Sursa:Wikipedia