[FOTO] Ziua Internațională a Poeziei marcată la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reșița

Motto: „Poeţii sunt inima umanităţii”.Eugen Ionesco

Se spune că Poezia apare cand emoția și-a găsit gândul și gândul și-a descoperit cuvintele și din acest motiv trebuia înființată și o zi a poeziei…

 „Ziua Internațională a Poeziei” este serbată pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.

De asemenea, „Ziua Internațională a Poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Fidelă acestor principii, Biblioteca Județeană “Paul-Iorgovici” Caraș-Severin  și elevii Colegiului Național “Diaconovici-Tietz” au luat pulsul poetic miercuri, 20 martie printr-o întâlnire de suflet cu un simbol al poeziei național și internațional, Liubița Raichici.

Tinerii au avut ocazia să afle despre viața și creația poetică a Liubiței și totodată să recite poeziile sale intrând astfel în interiorul sentimentelor ce sălășluiesc în sufletul versului.

Liubița Raichici și-a manifestat dorința de-a merge tot mai des în școli pentru a promova cititul și bucuria de a fi împreună cu tinerii elevi, mărturisind că astfel tinerii vor descifra mai ușor tainele sufletești ale vârstelor poetice.

Clara Maria Constantin continuă o inițiativă începută anul trecut și își dorește ca biblioteca să facă parte din viața tinerilor asemeni unui reper ce le călăzește drumul către ideal prin cultură.

Manifestarea s-a bucurat de sprijinul profesorului de limba și literatura română Atina Lungu,din partea colegiului și al  Clarei Maria Constantin din partea bibliotecii.

Primele manifestări dedicate “Zilei internaţionale a poeziei”, în România, sunt legate de Fundaţia Culturală „Orient Latin” şi de Asociaţia Culturală ADSUM, care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. Spectacolele Asociaţiei Culturale ADSUM încep la Palatul Şuţu, iar anii următori manifestările capătă amploare, fiind găzduite de Biblioteca Naţională a României şi Palatul Naţional al Copiilor. După anul 2009, ideea de a organiza manifestări dedicate “Zilei Internaţionale a Poeziei” este preluată de tot mai multe asociaţii culturale, ligi şi alte societăţi ale scriitorilor din România.

Joi, 21 martie de Ziua Internaţională a Poeziei, elevii clasei a VI-a ai secţiei germane a Colegiului Naţional “Diaconovici-Tietz”, coordonaţi de profesor Sonia Maria Chwoika, au marcat acest eveniment printr-o lecţie deschisă, având ca temă centrală poezia şi caracteristicile acesteia. Şcolarii au citit şi au compus versuri pe teme date de profesorul de la clasă.

Prezenţi la eveniment au fost Şarlotte Râca din partea Bibliotecii Germane “Alexander Tietz” şi Lucian Duca din partea librăriei “Semn de carte”, ambele din Reşiţa.

Anca Bica Bălălău, Hardy Cvoica

1 COMENTARIU

 1. Inca una !!!!
  Mor dupa zilele astea mondiale/internationale.
  Am reusit in sfarsit sa sarbatoresc si eu; mi-am luat zi libera si am inceput sa merg pe strazile din Melbourne CBD recitand o poezie.
  Ma intreaba unu’ : “What’s wrong with you mate, are you ok ?”
  Eu ii raspund: “Don’t you know, today we celebrate the International Day of Poem so I recite one”.
  Apoi tot el: “Get a job man and do something with your life !!”
  Si uite-asa am realizat ca nimanui nu-i pasa de aceste asa zise zile internationale de care in viata mea nu am auzit; ma intreb oare de unde mai inventati atatea ca nici o tara europeana (am cautat pe Google) nu sarbatoreste asa ceva.
  Nici nu a trecut luna martie si deja asta este a 10-a zecea (vorba lui Cioica) zi internationala de la inceputul anului.
  Care este urmatoarea ????

Comments are closed.

De același autor

Related Articles