În lacul de acumulare Secu, aflat la ieșirea din municipiul Reșița, a fost fotografiat un somn de câteva zeci de kilograme.

Câțiva tineri pescari au ales să își petreacă mini vacanța de Sfânta Maria la pescuit. În timp ce se aflau pe malul lacului, aceștia au fost martorii unui eveniment, care dacă nu ar fi fost imortalizat, ar fi rămas o simplă poveste pescărească, spune Adrian Riteș:

„Eram aproape de capătul barajului, împreună cu prietenii și la un moment dat am văzut în apă ceva ce părea a fi un buștean. Când ne-am uitat mai atent era un somn care avea peste 60 de kilograme. Spre surprinderea noastră acesta nu s-a speriat, chiar și atunci când ne-am grăbit să căutăm telefoanele pentru a imortaliza momentul. Ulterior am vorbit și cu alți pescari din zonă și aceștia ne-au spus că există specimene mult mai mari în lac, care în ultima perioadă vin tot mai des la mal.”

Se pare că acești somni giganți nu sunt o raritate în Lacul Secu. În anii 90, câțiva tineri din cartierul Lend, au prins un specimen care cântărea peste 100 de kilograme.

Barajul Secu a fost construit între anii 1961-1963 pe râul Bârzava, la câțiva kilometri în amonte de municipiul Reșița. Lacul de acumulare are un volum de 15,1 milioane de metri cubi de apă, o suprafață de 734 de hectare și o lungime de aproximativ 6 kilometri.