[FOTO-VIDEO] Au fost salvaţi din ghearele Bistrei cu elicopterul. S-a întâmplat la Oţelu Roşu

În urma căderilor masive de apă, pe fondul codului roşu hidrologic de inundaţii, râul Bistra a crescut foarte mult şi a izolat 4 case în cartierul Cireşa din oraşul Oţelu Roşu.

În cele 4 case se aflau 21 de persoane din care 9 adulţi şi 12 minori, care s-au refugiat în două din cele patru case. S-a luat legatura telefonic cu persoanele în cauză şi nu au fost semnalate probleme din partea acestora. S-au întreprins mai multe încercări de a ajunge la ei cu ajutorul unei vole, dar fără succes. Ulterior, un echipaj de pompieri militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş a reuşit să ajungă cu barca din dotare, dar din cauza debitului apei, oamenii nu au putut fi evacuaţi pe aceleaşi traseu. Cu sprijinul salvamontiştilor cărăşeni şi al unei persoane fizice care a pus la dispozitie un elicopter, s-a reuşit transportul persoanelor cu barca până la o limba de pământ de unde au fost preluaţi şi transportaţi pe cale aeriană în siguranţă. Imediat după aterizare, persoanele au fost consultate de un echipaj SMURD. Din fericire, nu au fost probleme de ordin medical. O singură persoană a fost tratată pentru o plagă superficială la membrul superior stâng.

Salvamontiștii cărășeni în misiune de evacuare

Colegii de la Salvamont, alături de pompierii cărășeni, în timpul intervenției de evacuare a 21 de persoane din Cireșa (Oțelu Roșu). Deși a fost o misiune dificilă, operațiunea a fost dusă la îndeplinire cu succes. Bravo, băieți!

Publicată de Drumuri Județene Caraș – Severin pe Joi, 18 iunie 2020

Pentru coordonarea misiunilor de salvare, la faţa locului s-au aflat prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gîfu, precum şi comanda ISU Semenic. Pentru gestionarea acestei situaţii au fost angrenaţi pompieri profesionişti şi voluntari, poliţişti, salvamontişti, lucrători din cadrul Unitatii Speciale de Aviaţie Caransebeş şi cetateni. Presedintele  Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a fost deasemenea prezent la faţa locului.

Administraţia Bazinală de Apă Banat informează că  se înregistrează noi creșteri de debite pe râurile avertizate hidrologic din spațiul hidrografic Banat. Precipitațiile abundente căzute în ultimele zile au declanșat viituri, favorizate de scurgeri puternice de pe versanți.

În condiții de sol saturat, în perioada 16 iunie-18 iunie 2020 au fost înregistrate precipitații foarte mari la majoritatea stațiilor hidrometrice din Spațiul Hidrografic Banat:  150 l/mp la s.h. Soceni/r. Tău, 134,5 l/mp la s.h. Voislova Bucovei/r. Bistra, 131,9 l/mp la s.h. Balinț/r Bega,123,3 l/mp la s.h. Fârdea/r Hăuzeasca, 117,3 l/mp la s.h. Turnu Ruieni/r. Sebeș, 116,2 l/mp la s.h. Nădrag/r Nădrag, 111,6 l/mp la s.h. Ohabița/r. Pogăniș, 109 l/mp la s.h. Coștei/canal Timiș-Bega, 107,5 l/mp la s.h. Lugoj/r. Timiș, 106,9 l/mp la s.h. Poiana Mărului/r. Șucu, 104,8 l/mp la s.h. Brebu/r. Pogăniș, 100,3 l/mp la s.h. Goleț/r. Goleț, iar la alte 16 stații hidrometrice s-au înregistrat cantități cuprinse între 60 și 100 l/mp.

De același autor

Related Articles