[FOTO] „ViaTransilvanica-drumul care uneste” trecutul cu viitorul trece prin Caraş-Severin! Pune şi tu o bornă în memoria acestor locuri!

În anul 2018, la 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, o echipă de iniţiativă a socotit necesar să realizeze  un proiect care să promoveze și mai mult identitatea Transilvaniei ca parte a României. Identitatea Transilvaniei este dată de cadrul natural-geografic unic, istoria ei milenară, diversitatea culturală și etnică și conexiunile ei cu celelalte regiuni ale României.

Drumurile au unit întotdeauna oamenii și locurile. Ele dau un sens și conferă o experiență unică.

În acest context, Asociația Tășuleasa Social a lansat  proiectul – Via Transilvanica (Calea Transilvaniei) la Alba Iulia.

Via Transilvanica  promoveză  natura, istoria și multiculturalitatea Transilvaniei. Acest drum de 950 km lungime va lega Transilvania cu Dunărea (Podul lui Apolodor din Damasc) și cu Bucovina (Mănăstirea Putna).

Proiectul acesta cuprinde şi judeţul Caraş-Severin, aşa că povestea merge mai departe – VT 2021

Putem alege ca, în loc să stăm deoparte, să ne alăturăm prietenilor noștri de la Tășuleasa Social, lui Alin și Tibi Useriu, promotorii acestui superb proiect care UNEȘTE gânduri bune, resurse umane, financiare, spirituale, și oferă în schimb satisfacția de a fi contribuit la realizarea unui traseu de drumeție, cu lungime totală de aproximativ 1400 km, care va rezista veșniciei, transmițând lumii frumusețea României și a sufletului românesc.

https://www.facebook.com/ViaTransilvanica/videos/3022938787739080

Anul acesta Via Transilvanica va traversa zone de poveste, ținutul Terra Daco-Romana, încărcat cu istorie și mitologie, pe munți și dealuri păzite de Zamolxe sau Hercule, locuri magice ce foloseau dacilor și romanilor ca zone strategice – și, credem noi, nu degeaba.

Organizatorii spun pe pagina lor de socializare: „ Acum însă, dăm drumul ultimelor vești îmbucurătoare și anume că am început să lucrăm în județul Caraș-Severin. Avem sprijinul autorităților locale, avem sprijinul unor antreprenori locali, organizații, oameni cu drag de biciclit sau drumeție, oameni cu drag de Via Transilvanica și drumul care unește. Toți aceștia s-au unit, ne-am cunoscut și am început planurile pentru acest an. Am desenat, în mare, traseul, l-am trecut și pe ici și pe colo, tocmai datorită faptului că fiecare județ este special, fiecare zonă scoate ceva nou și interesant din desaga cu frumuseți. Astfel, traseul a devenit de 280 kilometri de lung, lucru ce brusc ne-a tăiat răsuflarea. Acesta duce și pe fostă cale ferată, apoi pe munți și dealuri coborând în văi, prin Banatul montan cu satele-i demult uitate și pe la cascade minunate și admirate de întreaga lume. Una dintre motivațiile care să ne facă să ne apucăm de treabă a fost contribuția de 100 kilometri de la e.on, partenerii pentru sustenabilitate ai proiectului, iar celălalt motiv de a continua a fost Decathlon Romania, care a contribuit cu alți 50 kilometri. Astfel, invităm pe oricine care dorește să contribuie cu kilometri în județul Caraș-Severin, pentru că aici se găsește cel mai lung traseu VT din toate cele 10 județe pe care le traversează”.

Aşadar, să înceapă călătoria  în județul Caraș-Severin, cu sufletul, inima și mintea deschise, primind cu bucurie tot ce acest ținut minunat ne va oferi!

Cei interesați sa facă o contribuție pentru realizarea proiectului Via Transilvanica sunt rugați să acceseze unul din cele două butoane aflate la linkul: https://www.viatransilvanica.com/contribuie, corespunzător donației pe care doresc să o facă, repectiv:

Contribuie sumă (se pot dona sume de la 15 lei în sus)

– Contribuie cu o bornă ( vezi imaginea atașată)

Datorită generozității unor firme, expresie a resposabilității lor sociale și a dorinței de a fi alături de poiectele importante venite din partea societății civile, există acum resurse pentru amenajarea a 175 km pe traseul Terrei Banatorum, unde Via Transilvanica are cea mai mare lungime, respectiv 280 km.

După cum se poate observa mai este loc de contribuții și pentru persoanele fizice din Caraș- Severin, sau, mai ales, pentru firmele care au punct de lucru în acest județ, contribuțiile din partea lor fiind absente cu desăvârșire până în acest moment moment.

Este timpul ca bănățenii să păşească pe „drumului care unește” și să sprijine cel mai complex și complet proiect de promovare a Banatului de Munte, ca parte din Via Transilvanica și, evident, din România, să lase o bornă în memoria acestor locuri!

Acest județ, această călătorie și acest drum, „zică lumea orișice”, este unul fermecat. Avem o țară fabuloasă și una din cele mai mari bucurii pe care ne-o putem oferi nouă înșine este să o descoperim la pas, în pace și cu veselie, cu sufletul deschis pentru oameni și peisaje fermecate, pentru oameni simpli ce n-au văzut demult civilizație, pentru locuri încărcate cultural sau energetic sau pentru posibile stări de catharsis.

Mulțumiri celor care deja au făcut contribuții, și se așteaptă alți noi parteneri care să scrie câte o pagină, sau chiar mai multe, din această superbă poveste, numită Via Transilvanica!

Cale bună!

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles