[UPDATE: FOTO-AUDIO] Edificatorii judeţului Caraş-Severin – veteranii constructori s-au întâlnit la Reşiţa

Au scris istorie ridicând clădiri în tot județul.

Pentru a patra oară, la Reșița, a fost marcat sâmbătă, 28 mai Ziua Veteranilor Constructori din IJCM – trust care a ridicat peste 90% din clădirile județului. Cei care mai sunt în viață s-au întâlnit, într-un cadru festiv, la unul din restaurantele din municipiul de pe Bârzava pentru a petrece o după-amiază alături şi a depăna amintiri din perioada celor peste 4 decenii petrecute muncind cot la cot pentru prosperitatea Epocii de Aur.

În foaierul restaurantului “Capitol” din cartierul Lunca Bârzavei, veteranii constructori au vernisat o expoziţie cu caracter permanent care prezintă realizările IJCM-ului în anii de dinainte de 1989 şi imediat după.

Foto: Radio Resita

***

constantin-spranceanaDupă 26 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, Comitetul de inițiativă din vechii constructori s-a gândit să organizeze din nou această întâlnire prietenească, ziua veteranilor constructori din IJCM. Scopul este acela de a ne aduce aminte de greutățile care au fost pe șantier, dar și să ne aducem aminte de prieteni. Îmi doresc să organizăm în fiecare an această întâlnire”, a declarat pentru Radio Reşiţa Constantin Sprânceană – președintele grupului de inițiativă:

Întreprinderea Județeană de Construcții și Montaj avea în anul 1989 aproximativ 5.000 de angajați. Potrivit contabilului-șef de la acea vreme, Pavel Aghescu, toate blocurile din cartierul Govândari sunt realizate de constructorii din IJCM. Mai mult, șantieriștii nu se dădeau la o parte când venea vorba de muncă, pentru că nu de puține ori au fost cazuri când un bloc de locuințe trebuia construit repede. Spre exemplu, blocul de 10 etaje nr. 1, de la Intim, a fost construit în 12 zile, s-a lucrat zi și noapte, în trei schimburi, pentru că activitatea nu putea fi întreruptă.

Tot ceea ce se află în Micro 1,2,3 și 4 este realizat de constructorii din IJCM. Au fost cazuri când un bloc de locuințe s-a realizat într-o structură de rezistență în 12 zile, se lucra zi și noapte. Sunt bucuros că am făcut parte din acest colectiv. Aveam 3.000 de oameni și realizam peste 3.300 de apartamente pe an. Acum, câte se fac…?”, a menționat fostul contabil-șef al IJCM, Pavel Aghescu.

Cartierul Lunca Pomostului (2)_resizeÎmi aduc aminte de mai multe obiective turistice la care am participat, pentru că eu am avut un parcurs prin toate unitățile întreprinderii, în tot județul, nu doar în Reșița. Îmi aduc aminte de hotelul Roman din Băile Herculane, iar la Reșița, Sala Polivalentă, o premieră pentru oraș. Am lucrat și la construirea celei de-a doua policlinici din Reșița. Toate meseriile sunt importante, dar fără constructori nu se poate realiza mai nimic…”, a precizat inginerul Vasile Stanciu.

Inginerul Nicolae Marcoşanu a spus că în ciuda faptului că lucrările erau destul de grele, când vedeau că de la o lună la alta blocurile răsăreau ca după ploaie, plăcerea și satisfacția constructorilor era mult mai mare decât oboseala.

cartier resitaUn bloc se construia cam în 2-3 săptămâni, dar asta în funcție de câte etaje avea. P+ 9 sau P+10 se construiau prin sistemul de glisare, se lucra continuu și zi, și noapte. Cele cu 4 etaje se realizau în 2 săptămâni din panouri. Inițial, am început cu blocuri din cărămidă și după aceea din prefabricate. Printre obiective îmi amintesc: Teatrul de vară, Ateneul Tineretului, Palatul Copiilor. La Câlnic am făcut stația de epurare. De asemenea, o lucrare mare a fost devierea Bârzavei. De când am fost repartizat la Reşiţa, în 1960, am avut diferite funcţii, dar Secţia de producţie industrială din Bucla Bârzavei mi-a rămas în suflet. Mai trec şi astăzi pe-acolo, dar nu mai este ce a fost odinioară…”, a explicat inginerul Nicolae Marcoşanu.

În decursul a 24 de ani, în perioada 1965-1989, constructorii IJCM-ului au realizat lucrări edilitare în lungime de peste 6.000 de km şi mai mult de 2.500 de km de alei şi drumuri. Dacă betonul utilizat în aceste lucrări ar fi fost folosit la construirea unei autostrăzi, aceasta s-ar fi putut realiza, cu 6 benzi de circulaţie, pe distanţa Constanţa – Oradea, a subliniat Constantin Sprânceană, preşedintele Comitetului de organizare pentru Radio Reşiţa.

Vă reamintim că, primul bloc de locuinţe edificat pe raza municipiului de pe Bârzava este clădirea blocului cu patru niveluri care astăzi figurează cu numărul 2 pe Bulevardul Muncii. Acestuia i-au urmat turnurile din cartierul Lunca Bârzavei.

Surse foto: blogspot.com, wordpress.com, banatulmontan.ro

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles