Municipalitatea reșițeană a primit vizita unei comisii europene și a unei delegații din Tunisia, privind modul de aplicare al învățământului dual.

Școala duală reșițeană reprezintă un exemplu funcțional bun de descentralizare pentru învățământul profesional și tehnic din România. Acest lucru este posibil datorită unei bune cooperării între: autoritățile locale, Inspectoratul Școlar, companii și unități școlare.

„Descentralizare nu înseamnă doar să decizi că anumite atribuții și competențe trec la nivel local. Autoritatea locale trebuie să fie pregătită pentru această responsabilitate și să dispună de resursele necesare. Acest lucru nu se întâmplă în toate localitățile din România, dar se întâmplă la Reșița,” a precizat coordonatorului regional al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Ildiko Pataki.

Directorul general din cadrul Ministerului de formare profesională din Tunisia, Raouani Khaled, consideră un avantaj pentru învățământul dual, faptul că edilul orașului are o vastă experiență în antreprenoriat.

R.K:„Observăm că la Reșița există o experiență aparte și anume faptul că primarul provine din sectorul privat. Acest lucru creează o sensibilizare față de nevoile agenților economici, în ceea ce privește educația și formarea profesională.”

Exemplu reșițean de bună cooperare reprezintă baza unei propuneri legislative care urmează a fi înaintată către minister pentru a obliga implicarea autorităților locale în învățământul profesional.

http://www.radioresita.ro/335351/foto-video-meseria-bratara-de-aur-invatamant-profesional-traditional-in-municipiul-resita