[FOTO] Natura și legendele ei. Anul eco turistic a fost lansat de GEC Nera din Caraș-Severin

GEC Nera si elevii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a lansat ediția din acest sezon a anul ecoturistic, împreună cu Asociaţia Il Giocattolo din Italia, printr-un tur ecoturistic ghidat pe poteca tematică “Prin lumea mirifică a legendelor de la Beuşniţa şi Ochiul Beiului” din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. Asociația italiană desfășoară activități de asistență umanitară la Școlile din comuna Vărădia și din cartierul Brădet, Anina. Celor 35 de elevi le-au fost prezentate obiectivele turistice din zonă prin intermediul legendelor.

Cascada Beușnița
Cascada Beuşniţei. Legenda spune ca apa cascadei este de fapt voalul de mireasă pe care frumoasa ciobăniţă din Banat nu a mai apucat să-l poarte.

Ochiul Beiului
Izbucul Ochiul Beiului. Legenda spune că în timpul stăpânirii turceşti a Banatului, un bei foarte bogat a fost la vânătoare prin aceste meleaguri. Ajuns în Poiana Beuşniţei, o frumoasă fată ce îşi păştea oile l-a făcut să se oprească… Pe loc s-a îndrăgostit foc de ea, aşa că venea deseori s-o întâlnească, părăsind Cetatea Terezia ridicată de către turci, ale cărei ruine se mai văd şi azi pe Dealul Cetăţii. Cum a aflat tatăl beiului de dragostea dintre cei doi, a hotărât să-i despartă. În grabă a trimis un călău să omoare fata ce îi sucise minţile fiului său. Beiul îndrăgostit şi-a găsit iubita înjunghiată, în locul unde acum este lacul… Ochiul Beiului, a vărsat multe lacrimi după care și-a înfipt hangerul în inimă. Din lacrimile lui s-a format izvorul care îi poartă numele.

Poetul Gheorghe Azap a reuşit să pună în versuri de o deosebită sensibilitate această legendă şi vă rog să-mi permiteţi să va citesc sfârşitul acestei legende în versuri:

„Când s-a întors voinicul, simţind că-l arde plânsul,
Găsind-o-nţepenită între călăi destui,
Se spune că jungherul şi l-a înfipt într-însul,
Ca să rămână veşnic lângă iubita lui.

Şi se mai spune cum că din lacrima-i căzută
S-a împlinit oglinda acestui lac ciudat,
Pe care o cascadă duioasă îl sărută
Cu dragostea eternă a fetei din Banat…”

Aici bântuie peste tot şi duhul haiducului Adam Neamţu, care a trăit în secolul al XIX-lea şi despre care localnici vorbesc cu amănunte despre cinstea şi vitejia lui.
De asemenea în cadrul turului ghizii de promovare a ecoturismului din partea GEC Nera au urmărit dezvoltarea în rândul elevilor a unor atitudini şi reflexe de protecţie şi conservare a patrimoniului natural, ne-a transmis directorul executiv al GEC Nera, Cornel Sturza Popovici. Turul s-a încheiat cu un picnic de produse tradiţionale de pe Valea Beiului, format din păstrăvi prăjiţi şi mămăligă.

poza de grup

(Cristina Corocan)

De același autor

Related Articles