[FOTO] Ministerul Mediului nu a rămas indiferent la cele 50.000 de semnături pentru salvarea râului Nera

ONG-urile de mediu cer în continuare stoparea construirii de microhidrocentrale pe râul Nera.

Deşi localnicii s-au opus acestei investiţii, procedura de emitere a acordului de mediu este în derulare fapt ce provoacă îngrijorare. Asociaţiile au adunat 50.000 de semnături pe care le-au depus la Ministerul Mediului. Acestea atrag atenţia că microhidrocentralele vor distruge fauna şi flora.

semnaturi-nera-2

Pentru iubitorii de natură, Nera este aproape un râu sacru. Dar cu toate acestea este pe punctul de a fi devastat pe o distanță de aproximativ 11 kilometri, în zona dinspre izvoare, în Munții Semenic. Nici măcar procedura de infringement pornită de Comisia Europeană nu poate stăvili vânătoarea de profituri generate de așa-zisele certificate verzi. Propaganda prezintă MHC-urile ca surse de energie curată,  deși ele distrug ireversibil cele mai valoroase refugii ale naturii și au o amprentă de carbon considerabilă.

semnaturi-nera-1

ONG-urile de mediu consideră că cele două microhidrocentrale presupun captarea prin baraje și devierea în conductă a râului pe o distanță de aproximativ 11 kilometri. Astfel că ecosistemul râului va dispărea. Acest dezastru ecologic va afecta implicit toate ariile protejate străbătute de Nera și va avea chiar și impact transfrontalier.

Astfel că aceste lucruri au fost luate în serios de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care a publicat pe pagina oficială de Facebook un punct de vedere.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor informează că, în urma analizei unor solicitări pentru închirierea unor perimetre aferente albiei râului Nera în vederea construcției a două obiective de tip MHC, Consiliul tehnico-economic al Administației Bazinale de Apă Banat a decis, în unanimitate, că nu este oportună scoaterea la licitație a acestor perimetre. Solicitanții au fost informați asupra deciziei.

2petitienera

Râul Nera reprezintă o axă vie care străbate 15 arii naturale protejate, între care 3 rezervații naturale, 2 parcuri naționale, un parc natural, 8 situri Natura 2000 și un sit Ramsar pe teritoriul Serbiei.

Articolul precedent
Articolul următor

3 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles