WWF România, Rewilding Europe împreună cu partenerii locali: Primăria comunei Armeniș și Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș, au reușit să redea libertatea a 7 zimbri, în zona sitului Natura 200, din Munții Țarcu.

Grupul de zimbri noi-sosiți cuprinde 5 femele și 2 masculi. Aceștia au fost aduși de la 1.500 de kilometri, din Rezervația Wisentgehege, din orașul german Springe. Înainte de a fi translocate, animalele au petrecut 6 luni împreună în rezervație, permițându-le să formeze legături care să contribuie la aclimatizarea în noul habitat.

Călătoria zimbrilor a durat 21 de ore și toți au fost catalogați ca fiind sănătoși la sosire de către medicul veterinar. După ce își vor petrece aproximativ o lună în țarcul de aclimatizare, animalele vor fi eliberate într-o zonă împrejmuită de 160 de hectare. Aici vor putea să se adapteze la mediul silvatic și să învețe să supraviețuiască fără ajutor uman.

În toamnă, grupul va fi eliberat în sălbăticia Munților Țarcu, sit Natura 2000, ce se întinde pe o suprafață de 59.000 de hectare.