[FOTO] Maestrul Sabin Pautza lansează o nouă carte: „Carnaval fără măști” sau „Hai să (ne) râdem”!

În CV-ul cultural al acestor locuri, Maestrul Sabin Păutza a pus semnătura domniei sale cu graţia celui dăruit cu Har, facănd  dovada talentului său excepţional la o înaltă cotă profesională.

„Am trăit 32 de ani afară şi am hotărât să vin să lucrez în România, pentru că şi la noi se poate lucra. Am fost nevoit să plec şi am trăit o parte din viaţa mea cu acest sentiment de vinovăţie. Am plecat când a fost mai greu, am făcut-o pentru copiii mei, nu pentru mine. Picătura care a umplut paharul când am aflat că la Iaşi unde locuiam eu atunci, copiii care stăteau într-un anumit cartier, indiferent de aptitudinile cu care erau înzestraţi, nu puteau face şcoala decât în acel cartier. Când m-am întors am lucrat la 4 universităţi româneşti şi colaborez cu 12 filarmonici din ţară, atât cât mă rabdă Dumnezeu. Mă simţeam dator!Avem nişte talente extraordinare.Cred în naţiunea asta! Eu am un volum la mine acasă, în care cei de peste ocean, m-au pus între cei 2000 de americani notabili. Am două fete măritate cu doi americani care, vorbesc româneşte și cărora le-am spus:

Îţi place fata mea? Eu am învăţat limba ta la 40 de ani. La mine în casă nu se vorbeşte decât limba română”, ne-a mărturisit, cu umor şi delicateţe, artistul, a cărui muzică poartă sensibilitatea şi ego-ul poporului român, Sabin Pautza. Numele lui Sabin PAUTZA figurează în “Who’s Who in Music” (1988-2003) și în volumul, “2000 de oameni de seamă americani” publicat de Institutul Biografic American.

Da, Maestrul are umor şi multă generozitate şi nu încetează să ne surprindă, poate de aceea nu este nimic întâmplător că joi, 27 august 2020, ora 18:00, în curtea acoperită cu viță de vie a librăriei Semn de Carte din Reșița, str. Timiș 1- Libertății 13, va avea loc lansarea volumului „Carnaval fără măști sau Hai să (ne) râdem” sub semnătura domniei sale şi şi apărut la editura Palimsest, București, 2020.

„ Volumul confirmă spiritul viu, ludic, efervescent,  parte mai puțin cunoscută publicului larg, dar prea bine cunoscută prietenilor compozitorului, dirijorului,ptofesorului  universitar, Sabin Pautza. Manifestarea este parte a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „SABIN PAUTZA”,ajuns la cea de-a VII-a  ediţie, fiind primul eveniment dintre cele şapte   pe care Societatea pentru Cultură „METARSIS”  le propune reșițenilor în anul pandemic 2020, în una dintre cele 7 locații propuse pentru desfășurare, în anul în care MAESTRUL a împlinit 77 de ani. 77-7-7”, ne-a transmis, Camelia DUCA.

Invitați special: poetul, eseistul, cronicarul de teatru Ion COCORA şi  actrița Dana POCEA.

Evenimentul se va desfășura cu respectarea  măsurilor impuse de metodologia desfășurării evenimentelor/ acțiunilor culturale  în aer liber pe perioada Stării de Alertă, publicate in MO, partea I, nr.460/ 29.05.2020.

Despre umorul artistului ne vom bucura citindu-i cartea, fiindcă despre compozițiile sale  ştim  că  au fost înregistrate de către firma „Swift Music Group” din Statele Unite, în seria „Opera Omnia”, pe 15 CD-uri. De asemenea, editura muzicală „San Nicobian” din New York, i-a publicat in exclusivitate partiturile sale.

Aşadar, joi 27 august, „Carnaval fără măști sau Hai să (ne) râdem” alături de Maestrul,Sabin Pautza!

Anca Bica Bălălău