[FOTO] Lungul drum spre nicăieri: Deportarea în fosta URSS rememorată la Reşiţa

Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din Banat este comemorată anual în ianuarie la Reşiţa de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi Asociaţia germană de cultură şi educaţie a adulţilor din localitate.

De la un an la altul devin tot mai puţini, se deplasează tot mai greu, devin mai aplecaţi de spate, şi cu toate acestea, când sunt întrebaţi de tinereţea lor, suspină şi le apar lacrimi pe obraji. Este vorba despre deportaţii germani din Banat în fosta Uniune Sovietică, care se mai află în viaţă şi-i poţi număra pe degete.

Calvarul etnicilor germani din ianuarie 1945 a fost retrăit printr-o manifestare centrală la Reşiţa la care prezenţi din cei peste 40 din foşti deportaţi, încă în viaţă în Banat au fost 4, iar din cei născuţi acolo, în condiţii inumane, doi.

Cum descriu ei acele vremuri, aflaţi aici:

Manifestarea omagială centrală din municipiul de pe Bârzava a adunat la Monumentul Deportaţilor din Parcul Cărăşana – obiectiv unic în ţară, foşti deportaţi din Hunedoara, Petroşani şi Reşiţa, dar şi rudele acestora care au participat la un Te Deum la Biserica Romano-catolică “Maria Zăpezii”, susţinut de pr. Martin Jaeger din Anina şi pr. Janos Varga din urbe, alături de pr. ortodox Petru Berbentia şi o sesiune de rugăciuni ecumenice cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Acţiunile s-au consumat în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale şi a unui grup de elevi de la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” sub coordonarea profesorilor Sonia Maria Chwoika şi Boris Vatzulik, tineri interesaţi de istoria bunicilor lor.

Evenimentul omagial va culmina duminică, 22 ianuarie cu o amplă acţiune tematică în mai multe biserici romano-catolice din Banatul Montan, precum Anina, Bocșa, Oțelu Roșu și Steierdorf, a declarat pentru Radio Reşiţa Erwin Josef Ţigla – preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi organizatorul principal al evenimentelor:

Amintim că, în perioada ianuarie 1945 – decembrie 1950 în fosta Uniune Sovietică au fost deportaţi peste zece mii de etnici germani bănăţeni.

Astăzi în Caraş-Severin, în viaţă, mai sunt aproximativ 40 de foşti deportaţi, din care peste 20 trăiesc la Reşiţa. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles