[FOTO] La mulţi ani,Victor Ioan Frunză!

Între atâtea veşti triste, avem şi un motiv de bucurie, acela de a fi alături la ceas aniversar de o personalitate a teatrului românesc,Victor Ioan Frunză.

A venit pe scena vieţii pe 6 septembrie, 1959,în  București şi împlineşte 62 de ani!

Este un remarcabil  director de scenă din România, având în spate o şcoală de teatru puternică, fost student al profesorului Mihai Dimiu și absolvent al secției regie teatru a IATC, fiind coleg de generatie cu Andrei Mihalache, Dominic Dembinski, Gábor Tompa.

 În prezent este doctor în stiințe teatrale și management cultural și predă cursuri de profil, la studii aprofundate, în cadrul Universităţii Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București.

După 1989 a fost vreme de 3 ani director general al Teatrului Național din Cluj. Colaborează la toate premierele sale cu soția sa, scenografa Adriana Grand.

A avut spectacole pe scene de teatru din România, Ungaria, Cehia. Printre ele sunt Ghetou 1993, pe scena Naționalului bucureștean, Satyricon 1994 la Teatrul Național din Târgu Mureș – sau multele premiere de la teatrele din Cluj, Oradea, Brăila, Ploiești, Timișoara, Baia Mare , fie în limba română, fie în maghiară sau în germană.

‘’Trupa pe butoaie’’ a fost, în România, primul spectacol cult, bazat pe texte ale teatrului popular medieval francez (Jean Variot) conceput si realizat ca spectacol itinerant.

În cele doua variante sale – la Târgu Mureș în 1992 și la București în 1995 – ‘’Trupa pe butoaie’’ a devenit primul “brand” teatral recunoscut și apreciat în toată țara prin cele mai bine de 100 de reprezentații susținute. Parte dintre ele, aflate în turneu pe ruta Târgu Mureș, Cluj, Sinaia, București, fost preluate de postul național de televiziune pe modelul consacratelor turnee de concerte ale trupelor muzicale din cele mai cunoscuteau.

În martie 2012 a scos la Teatrul Metropolis, în premieră pentru România, un diptic teatral – Îngeri in America – pe textele lui Tony Kushner Sfârșitul lumii e aproape și Perestroika.

„Sistemele sociale se reformează, nu teatrul. Locurile în care se face teatru sunt mai sigure pentru democrație. Teatrul își este suficient sieși. Administrațiile sunt datoare să asigure teatru cum asigură curent electric, transport public, salubrizare”, mărturisea aniversatul zilei, Victor Ioan Frunză, într-o emisiune.

Victor Ioan Frunză este inventatorul stărilor unice pe scândură, un maestru care a crescut şi promovat tineri actori oferindu-le şansa de a se impune în lumea teatrului românesc. Este amfitrionul altruist al celor care ştiu că prin teatru se poate face o scimbare în lume, de caracter şi de stil. Este, până la urmă, unul dintre puţinii regizori-dascăli care îşi asumă noul pe rigorile profesioniste ale artelor spectacolului.

La mulţi ani, Maestre! Laudatio !

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles