[FOTO] Doi noi cetăţeni de onoare Banatul de Munte are

Sala de festivități a Casei municipale Reșița, a găzduit astăzi ceremonia de înmânare a Diplomelor de Cetatean de Onoare a Municipiului Resita Post Mortem pentru Mons. Josef Gerstenengst – preot şi organist cărăşan şi prof. dr. Volker Wollmann – profesor şi istoric, primul director al Muzeului Raional din municipiul de pe Bârzava.

Despre onoarea de a primi acest titlu, prof. dr. Volker Wollman, prezent la eveniment, a precizat pentru Radio Reşiţa:

De-asemenea şi arhidiaconul Banatului montan, pr. Joszef Csaba Pal şi-a exprimat un gând de bine în ceea ce priveşte viaţa, opera şi imaginea lăsată posterităţii de Monsignor Josef Gerstnengst:

Amintim că, din iniţiativa Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin consilierii reşiţeni au aprobat două proiecte de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare” al municipiului Reșița lui Volker Wollmann, în semn de recunoștință pentru contribuția marcantă adusă comunității locale. Același titlu, în post-mortem, i-a fost conferit şi lui Josef Gerstenengst, în semn de omagiu pentru contribuția marcantă adusă comunității locale în domeniul muzicii.

Volker Wollmann este născut la Sibiu, în 1942, iar între anii 1964-1965 a fost profesor de istorie la Școala Generală nr. 6 din Reșița, apoi directorul Muzeului Raional Reșița – 1965-1967. S-a stabilit în Germania, unde a condus Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, care întreține relații de parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie din Brașov și cu Muzeul Astra, din Sibiu. În 1980 a fost numit corespondent al României în cadrul Comitetului Internațional pentru protejarea Patrimoniului Industrial, iar în 1984 a primit premiul Academiei „Vasile Pârvan”. Doi ani mai târziu a devenit membru de onoare al Institutului de Arheologie Industrială din Roma și membru în consiliile de conducere a mai multor instituții culturale ale șașilor transilvăneni din Germania. În anul 2016 a primit premiul Academiei „Ludovic Mrazek”, pentru volumul „Localități minere din Transilvania, Banat și Maramureș”.

Din expunerea de motive, aflăm că Josef Gerstenengst s-a născut în 1920 la Ciacova și că s-a remarcat de mic, luând lecții de pian și de teoria muzicii, încă din liceu. A studiat orga la Academia Teologică din Timișoara, iar între 1942-1946 a susținut numeroase concerte la Ciacova, Arad și Jimbolia. În 1945 a fost hirotonit ca preot, pentru ca în toamna anului 1945 să fie transferat la Reșița, în calitate de vicar parohial. La sfârșitul anului 1958, Josef Gerstenengst s-a mutat în București. În semn de recunoaștere a meritelor activității sale, în 1990, la împlinirea vârstei de 70 de ani, a fost numit canonic onorific de către episcopul Diecezei Timișoara. Și tot cu același prilej, a primit din partea Fundației Internaționale Universitare „Marquis Giuseppe Sciciuna” titlul de Doctor Honoris Causa, pentru muzicologie și educație muzicală.

La Biblioteca germană “Alexander Tietz” din urbea de pe Bârzava, istoricul şi proaspătul cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa, dr. Volker Wollmann, a lansat volumul al VI-lea al ciclului de scrieri: “Patrimoniul preindustrial şi industrial în România”. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor culturii germane la Reşiţa în desfăşurare în urbe până luni, 10 aprilie.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles