[FOTO] Buchet de versuri “Sub geana vremii” oferit de prof. Marin Vînatoru

lansare de carte (9)

Cu un motto de Ion Pillat „Zadarnic cred că vremea cu anii a trecut./ În fiecare toamnă reintru în trecut”, profesorul Marin Vînătoru a adunat un primăvăratic buchet de versuri în cel de-al şaselea volum de autor, intitulat „Sub geana vremii”, carte ieşită recent de sub tipar la Editura Marineasa din Timişoara, pe care a lansat-o astăzi la Liceul „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa, în sala „Jean Monet”. Profesor la acest prestigios liceu, care ar trebui să intre în categoria clădirilor de patrimoniu ca monument istoric – cum a afirmat criticul Ada D.Cruceanu, specialist în domeniu, Marin Vînătoru a fost, de asemenea, cadru didactic asociat la universităţile „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi „Vasile Goldiş” din Arad, filiala Reşiţa, are un doctorat în filosofie şi încă cinci cărţi de versuri publicate până în prezent: „Miraj”, Modus P.H.Reşiţa, 1998, „Pasărea albastră” , Modus P.H.Reşiţa, 1999, „Flăcări în tăcere”, Modus P.H.Reşiţa, 2000, „La umbra unui gând”, Reşiţa, 2000 şi „Port în mine lumina unei stele”, Reşiţa, 2009, cea lansată astăzi fiind a şasea –numărul armoniei universale.
Cunoscut şi apreciat mai cu seamă de familie, colegi, prieteni şi elevi, Marin Vînătoru este, la cei 75 de ani pe care-i va împlini anul acesta în luna lui Cireşar, un romantic visător ce se ambiţionează să păstreze canonul versului clasic, atât de rar astăzi în lumea poeţilor nonconformişti, boemi, dar mai ales post modernişti şi, poate, tocmai de aceea „…ne este dat, uneori – cum scrie pe coperta a patra Ada D.Cruceanu – să citim şi versuri din albumele de familie. Marin Vînătoru ne oferă un întreg volum din această specie. Cu (bine-intenţionate, desigur) notaţii de atitudine şi panseuri civice. În totului-tot, o faţetă a mult-doritei libertăţi de gândire, de expresie, de exprimare…”
Că este vers clasic, cu ritm sau fără, că este vers liber sau alb, important este că, totuşi, avem nevoie de poezie şi primăvara, când cireşii sunt în floare şi toamna, când ruginesc frunzele, vara sau iarna şi oricând simţim să sufletul tresaltă, se bucură, râde sau plânge.
Despre autor şi noua sa carte au vorbit prof.Boris Vatzulik – directorul Liceului „Diaconovici-Tietz”, prof. Ana Kremm, criticul Ada D.Cruceanu şi poetul Octavian Doclin, iar câţiva elevi au recitat din poeziile adunate de Marin Vînătoru „Sub geana vremii”.(Alexandra Gorghiu)

Cele mai citite

Related Articles