[FOTO-AUDIO] Voluntarii “Acasă în Banat” au salvat trei mori de apă din Banatul Montan

Etapa a III-a a proiectului Salvăm Morile de Apă, derulat de asociația Acasă în Banat, a avut loc în localitatea Pârvova, în perioada 16-18 octombrie. Inițial proiectul prevedea reabilitarea a două mori de apă, dar au reușit să repare trei.

Optimiști și determinați, nu am ținut cont de previziunile meteo și ne-am propus să ducem la capăt intervenția indiferent de vreme. Și aceasta a ținut cu noi în toate cele trei zile, ba chiar ne-a dăruit un soare superb de toamnă și ne-a incarcat si mai mult de energie. Si am avut nevoie de multa energie pentru ca in loc de DOUĂ mori plănuite pentru a fi reabilitate ne-am decis sa intervenim la TREI dintre ele, transmit organizatorii pe pagina de Facebook.

Voluntarii au schimbat trei acoperișuri ale morilor, cu tot cu învelitori. Cu ajutorul Primăriei Lăpușnicel au dat drumul la apă pe iruga (canalul) Morii din Gian, care nu mai funcționa de aproape 15 ani. Voluntarii au reușit să repare mecanismul morii, să reinstaleze roata, să repună piatra la loc și să măcine făină. La morile Cheia și Osoina nu au reușit să dea drumul la apă, dar se va ocupa de acest lucru comunitatea.

Voluntarii sosiți din toată țara s-au declarat uimiți de numărul mare al morilor de apă din Caraș Severin, dar și de frumusețea locurilor.

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” este finanțat de Fundația Orange prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

sursa foto Acasă în Banat/Facebook

1 COMENTARIU

  1. Și eu am moara pe apa dar nu mai interesează pe nimeni so întreținem, e păcat de morile pe apa sa se ruine dar nu avem ce face nici oameni nu mai vin sa o întreținem așa se demolează toate

Comments are closed.

De același autor

Related Articles