Unitatea Specială de Aviație care funcționează pe Aeroportul Caransebeș a fost înființată în anul 2013 și a devenit operațională un an mai târziu, pentru a deservi întreaga zonă de vest în cazul unor situații de urgență, gen inundații, incendii, accidente rutiere grave sau supravegherea zonei de frontieră.

Primăria municipiului Caransebeș, condusă la acea vreme de actualul ministru de interne, Marcel Vela, a alocat atunci 500.000 de lei pentru amenajarea bazei. În 2014, Inspectoratul General de Aviaţie a primit în administrare, de la Consiliul Judeţean Caraş-Severin, mai multe terenuri şi clădiri ale fostului aeroport din Caransebeş. Aici ar fi trebuit să aterizeze şi să decoleze aeronave IGAv şi elicoptere SMURD şi ale Poliţiei de Frontieră, însă, în realitate, baza nu a funcţionat niciodată.

Un elicopter și centru de pregătire pentru piloții IGAv la Caransebeș

O şansă ca acest lucru să se întâmple se întrevede acum, Ministerul de Interne deţine oficial în proprietate terenurile şi clădirile și s-au alocat sume pentru reparațiile la hangar și modernizarea infrastructurii unității militare, a declarat ministrul de interne, Marcel Vela, prezent la eveniment:

Ministrul de interne, Marcel Vela

Ministrul de interne, Marcel Vela a declarat că dintre cele 6 elicoptere care votr fi achiziționate de minister, unul va ajunge la Caransebeș. De asemenea, Marcel Vela a declarat că își dorește ca pe aeroportul din Caransebeș să înființeze un centru de pregătire pentru piloții IGAv.

Unitatea de aviație de la Caransebeș este una dintre cele 5 unități teritoriale ale Inspectoratului General de Aviație și ultima înființată. Este parte a strategiei de dezvoltare a aviației Internelor 2010-2020, a declarat la rândul lui comandorul Cătălin Dache, inspector general al IGAv.

Comandor Cătălin Dache, inspector general al IGAv

Unitatea Specială de Aviație Caransebeș are în prezent 25 de angajați pe diferite funcții și 3 piloți din promoția acestui an care sunt în pregătire la Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene “Aurel Vlaicu” – Bobocu. Din vara anului 2021, aceștia vor veni la unitatea din Caransebeș. Până atunci sperăm să rezolvăm și problema elicopterelor și să începem în forță”, a declarat comandorul Rusu Ciprian, comandantul Unității Speciale de Aviație Caransebeș

Comandor Rusu Ciprian, comandantul Unității Speciale de Aviație Caransebeș