[FOTO-AUDIO] Pe Muntele Mic se împart “zâmbete pe schiuri” pentru copiii speciali

641

Tabăra “Zâmbete pe schiuri” pentru copiii cu autism se desfășoară în această săptămână în stațiunea cărășană Muntele Mic.

De 4 ani, Asociația Extrem Muntele Mic organizează cu ajutorul voluntarilor acest gen de tabere inedite. Luni, la munte, a început ”marea aventură” intitulată: ”Zâmbete pe schiuri”, ediția a 4-a, la care participă peste 24 de copii speciali sosiți în Banatul Montan, tocmai din Galați să participe la acest eveniment caritabil, despre care ne spune mai multe președintele Asociației Extrem Muntele Mic, Ciprian Gaica. De asemenea pe Muntele Mic au ajuns și copii din localitatea Lenauheim, județul Timiș.

”Această tabără s-a născut acum patru ani de zile împreună cu echipa Asociației Extrem Muntele Mic. Noi ne-am propus să facem schi și cu copiii cu dizabilități. Colaborăm cu două asociații din Timișoara și împreună am ajuns în cel de al patrulea an de colaborare. Acum colaborăm cu patru asociații, care se ocupă de copiii cu diferite afecțiuni fizice și psihice. Scopul taberei este terapia pe care noi dorim să le-o oferim pe lângă zâmbetele pe schiuri. Încercăm să le obținem de la acești copii, rezultatele fiind din ce în ce mai bune. La ședințele de terapie iau parte și părinții, care trebuie să conștientizeze că atunci când ei sunt bucuroși și copiii lor sunt veseli. ”

Tabăra a început luni, 19 februarie cu primele activități pe pârtia de sanie, unde s-au cunoscut participanții la ediția din acest an: 13 copii de la Asociația APCA Galați și 14 de la o Asociație din localitatea timișeană Lenauheim. Peste 120 de persoane sunt în total, cazate la Cabana Cerbul, unde proprietarul le-a făcut o ofertă de cazare și masă avantajoasă.

”Primele imagini, primele bucurii, primele zâmbete de fericire !!! Bine te-am regăsit loc de poveste, să înceapă fila 1, din #ZambetePeSchiuri4 !!!, au scris părinții prezenți cu cei mici în această tabără.

Autismul este RECUPERABIL – Cel mai frumos luptam IMPREUNA!

La buna desfășurare a taberei contribuie și voluntari de la Liceul Bănățean Oțelu Roșu, în calitate de instructori de schi, dar și reprezentanți ai Salvamont Muntele Mic. Administratorii instalațiilor  de schi de pe pârtiile Borlova și Isai oferă urcări gratuite pentru participanții în tabără. Dacă vremea este nefavorabilă atunci activitățile se desfășoară în cabană.

”Atunci când tabăra se încheie copiii plâng că se despart de noi, noi ne abținem să nu lăcrimăm și cu gândul la zâmbetele pe care le-am dăruit lor găsim forța necesară să organizăm și anul viitor această tabără specială pentru copiii speciali, a concluzionat Ciprian Gaica.”

Tabăra se va încheia vineri, 23 februarie, dar urmează o alta organizată pentru 48 de persoane de la Asociația Speranța din Timișoara.

Cristina Corocan