Centrul Eparhial din Caransebeș a fost sâmbătă, 29 iunie, gazda unui deosebit eveniment cultural dedicat graiului, portului și cântecului bănățean. „Credință și Lumină” a fost intitulat festivalul la care au participat zeci de copii și tineri ce au interpretat poezii dialectale, dar și cântece populare. 

Manifestarea a debutat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului prin sesiunea științifică, care a inclus lansarea unor cărți și reviste, dar și comunicări științifice ale cercetătorilor etnografi.

În continuare copii și tineri iubitori ai graiului bănățean de la mai multe școli din întreg județul Caraș-Severin au încântat auditoriul în curtea interioară a Centrului Eparhial. La acest eveniment au participat alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, dar și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. 

Invitați speciali la această sesiune artistică au fost tinerii muzicieni din cadrul Ansamblului „Timișul” din Timișoara, care sub bagheta dirijorului Nicolae Baniciu au oferit un deosebit recital de muzică populară bănățeană.

La final copiii și tinerii de la Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, coordonați de către instructorul Simion Dragalina, au prezentat un moment de dans și cânt specific zonei Banatului.

Toți participanții acestui festival ajuns la cea de-a 11-a ediție, au primit din partea Episcopiei Caransebeșului mai multe daruri înmânate de către Părinții Episcopi.

Festivalul de poezie în grai bănățean „Credință și Lumină” este parte a celei de-a 19-a ediție a Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului 2021. El a fost organizat de Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Ansamblul „Timișul” din Timișoara și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

Între oaspeţii festivalului s-au aflat Preasfințitul Părinte  Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, şi Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Înaltele feţe bisericeşti s-au arătat plăcut impresionate de numărul mare de copii şi tineri care cunosc şi apreciază graiul şi tradiţia din Banat. Preasfințitul Părinte  Nicodim:

Preasfințitul Părinte Siluan:

Participarea la eveniment a fost liberă, în limita locurilor disponibile prevăzute de legislație, respectându-se toate măsurile de igienă și distanțare fizică. Manifestarea culturală a fost transmisă pe pagina de Facebook a Episcopiei Caransebeșului.