[FOTO-AUDIO] Cultura este singura formulă care poate uni toate comunităţile la un loc

La Casa de Cultură a Maghiarilor din Caraş-Severin – sediul Asociaţiei culturale “Platanus” din Reşiţa, au debutat în după-amiaza zilei de marţi, 20 septembrie Zilele culturii maghiare.

Evenimentul s-a consumat în prezenţa consiliului de conducere, reprezentat de Mihai Balint, Ladislau Kun şi Ioan Toth, a arhidiaconului romano-catolic al Banatului montan pr. Joszef Csaba Pal şi a etnicilor maghiari, membri ai asociaţiei. Într-un cerc restrâns de prieteni şi colaboratori, a debutat seria de manifestări dedicate păstrării valorilor culturale ale unei etnii cu tradiţie în spaţiul Banatului de Munte.

Coordonatorul principal al evenimentului, Ladislau Kuhn – preşedintele Asociaţiei culturale Platanus, despre salba de manifestări care se vor desfăşura de-alungul a două săptămâni în municipiul de pe Bârzava:

” Zilele culturii maghiare, ca-n fiecare an, se ţin în luna septembrie. Anul acesta am început astăzi şi am avut prima activitate o expoziţie a fotografului amator Toth Janos care de fiecare dată încântă publicul prezent cu instantanee din colecţia proprie. Mâine ( n.r. miercuri, 21 septembrie) vom avea o masă rotundă cu tema “Industria Reşiţei împlineşte 245 de ani”. Punctul culminant al acestor manifestări va fi în 23, vineri când la Teatrul de Vest vom avea un spectacol. Va veni din Harghita o echipă de dansuri profesionistă “Vadrozska” din Sâncrăieni şi un cor care a umblat în toată Europa, este vorba despre corul mixt “Balazs Ferenc” din Odorheiul Secuiesc şi un recital susţinut de cântăreţul singuratic Domokos Arpad sin Sovata. Sâmbătă, 24 septembrie în Casa de cultură a maghiarilor din oraş va avea loc o serată literar muzicală şi ca de fiecare dată vom încheia zilele culturii maghiare cu Balul strugurilor care va avea loc pe data de 1 octombrie de la ora 19.00.” 

Cultura este singura formulă care poate uni toate comunităţile la un loc” a spus omul de cultură, criticul Ada D. Cruceanu, prezent la eveniment şi “are o importanţă majoră în garantarea valorii umane“:

“Chiar dacă în Banatul montan comunitatea maghiară este numeric mai redusă decât alte comunităţi, eu cred că semnificaţia istorică şi semnificaţia prezentă a existenţei sale aici are aceeaşi importanţă ca a oricărei comunităţi din această zonă şi parte de ţară. După părerea mea cultura nu are limbi, limite şi frontiere, este singura formulă care ne poate reuni pe toţi şi singura care ne garantează valoarea noastră umană.”

Prima zi din cadrul evenimentului s-a încheiat cu un microrecital susţinut de corul Asociaţiei “Platanus”, Hovirag (Ghiocelul) şi o agapă frăţească.

Timp de mai multe zile, în mai multe locaţii din urbe vor avea loc expoziții, mese rotunde, seri literar-muzicale şi spectacole, evenimentul culminând sâmbătă, 01 octombrie cu tradiţionalul bal al strugurilor, care se va desfăşura de la ora 19.00 într-o local situat pe strada Lupacului din urbe, au informat organizatorii.

Pe tot parcursul ediţiei de anul acesta a evenimentului, la sediul Casei de Cultură a Maghiarilor din Reşiţa va putea fi vizionată expoziţia de fotografii, „Fotoclipe” realizată de artistul fotograf, Ioan Toth. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles