[FOTO-AUDIO] 2022 a fost un an bun pentru pompierii militari din Banat

În dotarea pompierilor militari din Caraș-Severin au intrat pe parcursul anului trecut mai multe autospeciale necesare la incendii, dar și la salvarea de victime multiple. Acestea au fost repartizate în teritoriu, după cum a declarat în emisiunea Oameni MAI aproape de tine,  căpitanul Anca Balint de la ISU Semenic.

„Prin Programul Operațional Regional ne-a fost repartizată o autospecială de transport victime multiple. Este foarte importantă atunci când vorbim de dislocare la locul de intervenție a unui număr important de paramedici sau avem un număr mare de victime. Aceste autospeciale asigură asistența tehnică pentru punctele medicale avansate. De asemenea, prin Programul Viziune, derulat la nivel național, ne-au fost alocate două autospeciale de stingere cu apă și spumă, una dintre acestea  având și modul de prim ajutor, respectiv de descarcerare. O autospecială  cu o capacitate de 10000 de litri a fost repartizată la Secția de Pompieri Oravița, pentru că acolo e o problemă cu alimentarea cu apă  și cu presiunea de pe sistemul de hidranți al orașului. În plus, serviciile voluntare din raionul respectiv nu sunt la un nivel suficient de echipare și pregătire încât să asigure o primă intervenție. Și mai este o autospecială, cea de 4000 de litri, pe care am primit-o de la București chiar pe sfârșit de an. Ea a fost distribuită la Detașamentul de Pompieri Caransebeș, care are în gestiune cel mai mare raion de intervenție de la noi din județ și poate unul dintre cele mai mari din țară”.

La toate aceste utilaje se adaugă și cele achiziționate prin programele transfrontaliere la care ISU Semenic a fost partener, a mai spus Anca Balint.

Anul 2022 a fost unul bun și pentru pompierii din Timiș, din punct de vedere al dotărilor cu utilaje și echipamente. Au continuat proiectele transfrontaliere, dar și achiziția de autospeciale prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, derulat de IGSU. Comandantul de la ISU Banat, colonelul Lucian Mihoc, afirmă că resursa umană este cea mai importantă, dar fără echipamente performante, gestionarea situațiilor de urgență ar fi în pericol.

„Partea de finanțare a unui Inspectorat pentru situații de urgență este multiplă. Finanțarea principală o primim din cadrul Ministerului de Interne, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în principal prin accesarea unor finanțări cu fonduri europene pentru achiziția de tehnică. Există și implicare și interes din partea autorității publice locale”.

Chiar la sfârșitul anului trecut, o autospecială cu o capacitate de 4.000 de litri de apă a ajuns la Timiş.  Ea va asigura intervențiile și misiunile specifice în cele 78 de localități (comune și sate) din raionul de intervenție a Detașamentului de Pompieri Lugoj. Se asigură astfel, un răspuns mai prompt și mai eficient în situații de urgență, pentru protecția populației, a mai spus colonelul Lucian Mihoc.

De același autor

Related Articles