[FOTO] Doar 2 din 10 la 74 de ani de la deportarea etnicilor germani în fosta URSS, eveniment comemorativ marcat la Reşiţa

356

Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din Banat este comemorată, timp de mai multe zile, de Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin şi Asociaţia germană de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa.

Manifestările au debutat duminică, 20 ianuarie şi s-a desfăşurat la Anina, Bocşa, Oţelu-Roşu, Steierdorf şi Reşiţa.

Evenimentul omagial central a culminat duminică, 27 ianuarie cu o amplă acţiune tematică în municipiul de pe Bârzava. De la ora 10.00 la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii” a avut loc un Te Deum în amintirea deportaţilor defuncţi, concelebrat de preoţii Martin Jaeger din Steierdorf-Anina, Veniamin Pălie – decanul Banatului montan şi Walter Sinn – pastor lutheran de Şemlac/ Arad, acţiune urmată la 11.15 de un moment omagial la Monumentul Deportaţilor în fosta URSS din Parcul Cărăşana din urbe, obiectiv unic în România, realizat de artistul plastic bucureştean Horea Flămând.

Din cei 10 foşti deportaţi, prezenţi la eveniment au fost doar 2, dintre care Ladislau Loefler de 92 de ani – deportat 5 ani şi Elfriede Chwoika de 69, născută la Sverdlovsk, fosta URSS, din părinţi deportaţi.

Prezenţi la acţiune alături de deportaţii cărăşeni au fost şi urmaşii foştilor deportaţi din Anina-Steierdorf, Lugoj şi Petroşani, dar şi reprezentanţii foştilor deportaţi în Bărăgan din Reşiţa.

La monumentul deportaţilor au fost rostite rugăciuni ecumenice, au fost depuse coroane de flori, iar cei prezenţi au intonat imnul deportatului.

Acţiuni comemorative care vor mai avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie:

28 ianuarie 2019, ora 11.00, Colegiu Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa:
Eveniment interactiv cu participarea elevilor din acest colegiu. Coordonator: prof. Adela Schindler.

29 ianuarie 2019, ora 12.00, Colegiu Naţional „Traian Lalescu” Reşiţa:
Eveniment interactiv cu participarea elevilor din acest colegiu: Vizionarea filmului documentar „Oare ne mai întoarcem? Germanii din România deportați în URSS”, un film de Cristian Amza. Coordonatorii manifestării: prof. Alexandra Damșea și prof. Manuela Păvan.

29 ianuarie 2019, ora 17.00, Centrul German „Alexander Tietz” Reşiţa:
Concert dedicat victimelor deportării.

30 ianuarie 2019, ora 12.00, Liceul Teoretic „Traian Vuia” Reşiţa:
Eveniment interactiv cu participarea elevilor din acest liceu: Vizionarea filmului documentar „Oare ne mai întoarcem? Germanii din România deportați în URSS”, un film de Cristian Amza. Coordonatorul manifestării: prof. Constantin Taligaș.

Amintim că, în perioada ianuarie 1945 – decembrie 1950 în fosta Uniune Sovietică au fost deportaţi peste 10 mii de etnici germani bănăţeni.

Astăzi în Caraş-Severin, în viaţă, mai sunt aproximativ 50 de foşti deportaţi, din care 10 la Reşiţa. (Hardy Cvoica)