În Ședința Comitetului Local de Combaterea Bolilor întrunit joi, 8 octombrie a fost declarat un nou focar de pestă porcină africană pe teritoriul localităţii Găvojdia din judeţul Timiș.  

În data  de  06.10.2020  în urma examinării unor probe  prelevate de la  porci domestici proveniți din localitatea Găvojdia, din cadrul unei exploatații și trimise la Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală  București a fost confirmată Pesta Porcină Africană.

Au fost stabilite zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km în jurul focarului de pestă porcină africană.

Astfel, zona de protecție cuprinde localitatea Găvojdia, iar zona de supraveghere localitățile: Jena, Jdioara, Criciova, Crivina, Cireșu, Drinova, Măguri, Tapia, Lugojel, Honorici, Oloșag, Pădureni, Știuca, Dragomirești, Zgribești şi Săbăgel.

Prin Hotărârea CLCB a fost aprobată uciderea, sub control oficial, a porcilor din  gospodăria în care a fost declarată pesta porcină africană.

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru suine şi fermier.